Rijksmuseum in stop motion

Redactie Items, 13 november 2012

Christian Borstlap voor Rijksstudio

De 211 etsen uit de online collectie van het Rijksmuseum vormen de basis voor de nieuwste animatie van grafisch ontwerper en illustrator Christian Borstlap (Part of a Bigger Plan). Het filmpje Look at Mary moving and shaking! moet bekendheid geven aan 'Rijksstudio', een project van het Rijksmuseum in Amsterdam.

In de aanloop naar de heropening in april 2013, heeft het Rijksmuseum eind oktober 'Rijksstudio' gelanceerd. Hierin heeft het museum 125.000 objecten uit de collectie in hoge resolutie op zijn website gezet. De afbeeldingen zijn rechtenvrij te downloaden en door iedereen gratis en naar eigen inzicht te gebruiken. De stop motion animatie van Borstlap is een voorbeeld van de vele mogelijkheden. Mensen kunnen met zelfgekozen afbeeldingen of details een reproductie (laten) maken, een iPadhoes printen, een bank bekleden of een scooter of auto beplakken. Zolang het niet commercieel is, is er van alles mogelijk. 

Onlangs won Borstlap een Dutch Design Award in de categorie Motion Design voor Louis Vuitton 1, een animatie die hij voor Louis Vuitton maakte in opdracht van NOWNESS. Deze film leverde hem ook de prijs voor beste Nederlandse vormgeving 2012 op, The Golden Eye, die tijdens de Dutch Design Awards door de internationale jury werd uitgereikt.

... reageer