Arjan Groot, 1972 - 2011

Martijn Oostra, 20 juli 2011

Inspirerende collega overleden

Op 16 juli overleed de Amsterdamse grafisch ontwerper Arjan Groot, 39 jaar oud. Collega Martijn Oostra herdenkt hem.

Gisteren bereikte me het droevige nieuws dat grafisch ontwerper Arjan Groot is overleden. Arjan was een super gedreven ontwerper en maakte overal iets bijzonders van. Als afstudeerproject aan de Gerrit Rietveld Academie introduceerde hij elf jaar geleden de Universal authority for National Flag Registration (UNFR) classificatie. Een standaard voor het ontwerp van nationale vlaggen om hun intellectuele eigendom te organiseren. Dit leverde naast zijn eigen publicatie direct een prachtige omslag van Metropolis M op.

Een tijdje zijn wij buurmannen geweest in een ateliergebouw aan de Donker Curtiusstraat te Amsterdam. Hij voorzag mij met enige regelmaat van allerhande observaties die op een of ander manier met communicatievormgeving van doen hadden en die ik dan weer kon gebruiken in mijn bijdragen aan de rubriek Tamtam in het tijdschrift Adformatie of voor Items. Arjan heeft eind jaren negentig ook een tijdje op de studio van Adformatie gewerkt voordat hij de Rietveld afrondde maar dat wist ik toen nog niet.

Arjan werkte graag samen: met de mensen met wie hij als (020) ontwerpers een studio deelde, in de beginjaren met Gijs Kuijper, Naïm Niebuur en Anneke Krull bijvoorbeeld, met wie hij onder andere tijdschriften als Credits en Blvd. vormgaf. Hij maakte naam met het tijdschrift A10 over Europese architectuur. Dat blad zette hij in 2004 samen met architectuurcriticus Hans Ibelings op als eigen uitgave. Ook na de overname van het blad door Boom publishers bleef hij het vormgeven. Ook werkte Groot samen met zijn jeugdvriend Martijn Engelbregt, in o.a. affiches en drukwerk voor het De Balie programma Grenzeloze solidariteit in 2005. Met zijn vormgeving voor de tentoonstelling Net Echt, in samenwerking met Florian Mewes, won hij dit jaar een gouden European Design Award. Sinds begin dit jaar vormde hij samen met Mewes het bureau Groot/Mewes

Het vroege verscheiden van Arjan is een verlies voor de (ontwerp) wereld. Ik ben dankbaar hem gekend te mogen hebben. Hij laat naast zijn vrouw en dochtertje vele ontwerpers na die door zijn werk en persoon geïnspireerd zullen blijven om mooie en bijzondere dingen te maken.

Martijn Oostra

 

Afiche De Balie, 2005

 

Affiches Net Echt, 2010

... reageer