iGate van Heras en WeLL Design

Stanislaus Kunst, 15 maart 2012

Hij heeft wel iets weg van een futuristische metalen duizendpoot als hij vrijwel geruisloos openschuift, de iGate van Heras. Dit is geen hek, maar een prestigieuze poort, die moeiteloos aan individuele wensen van de gebruiker kan worden aangepast.


De IGate van Heras in Zwolle

Dat zullen met name bedrijven zijn, maar hij is ook te koop voor particuliere klanten die hun huis graag high profile van de buitenwereld willen afschermen. Edwin van Roessel, productmanager bij Heras: “De naam verwijst naar het innovatieve design en naar de klant als individu.” Die klant kan de kleur, beplating en LEDverlichting zelf kiezen, bijvoorbeeld door integratie van een logo, een tekst of een huisnummer.
’s Avonds kun je met de programmeerbare verlichting ‘spelen’ en zo de aandacht trekken van bezoekers en voorbijgangers. Met je iPhone of je iPad je iGate bedienen kan nog niet, zegt Heras, maar dat gaat vast ook nog komen.


De iGate is een co-creatie van de ontwikkelteams van Heras en WeLL Design. Het ontwerp is van Mathis Heller, de veelvoudig onderscheiden chief designer van WeLL Design. Met zijn visie in het achterhoofd werden gezamenlijk de technische uitdagingen overwonnen. Mathis Heller: “Laat ik er twee noemen. In mijn oorspronkelijke ontwerp had de iGate afgeronde hoeken. Die bleken uiteindelijk niet op zo’n manier met de vrijdragende constructie te verbinden dat een optimale stevigheid ontstond. Een tweede punt was de vulling. Oorspronkelijk was die minder transparant, maar dat gaf een te zware windbelasting. We hebben de oplossing gevonden in geperforeerde beplating. Ik heb het ontwerp aangepast en ben blij met het resultaat: technisch optimaal, terwijl de esthetische integriteit geenszins is aangetast.” Het knappe is dat de iGate, terwijl hij oerdegelijk en stevig is geconstrueerd, met zijn vrijdragende balk en de geleidezuil toch een lichte, elegante indruk maakt. En dat vinden niet alleen Heller en Van Roessel, want de iGate heeft inmiddels al een Red Dot Award en een iF Award gewonnen.


 


Boven: details van de IGate
Onder: de IGate bij Bartels Hekwerken b.v.b.a

... reageer