Hippe beugel voor de rug

Stanislaus Kunst, 15 maart 2012

De tijd dat je als beugeldrager het mikpunt van spot was is lang voorbij; jongeren dragen ze frank en vrij en hebben het ongemak graag over voor een mooier gebit. Dat ligt helemaal anders met de ‘beugel voor de rug’, die de nare gevolgen moet beperken van scoliose, een vergroeiing van de wervelkolom waar vooral meisjes mee te maken krijgen.

Tijdens de groeispurt in de pubertijd moet de wervelkolom met een brace vrijwel ononderbroken worden ingesnoerd. De gangbare braces zitten ongemakkelijk, ze voelen als een harnas. Maar ze zijn vooral ook onaantrekkelijk, en dat is een groot minpunt voor de draagsters die op die leeftijd toch al extra onzeker zijn over hun uiterlijk. Veel meiden nemen het dus met de draagdiscipline niet al te nauw, waarmee het doel van de therapie, het zoveel mogelijk beperken van de vergroeiing, in gevaar komt.

In opdracht van Lodewijk van Rhijn, orthopeed bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) ging WeLL Design op zoek naar een oplossing. Industrieel ontwerper Thamar Verhaar onderzocht om te beginnen wat de draagsters zelf willen: co-design heet dat. De meiden willen een brace die minder opvalt en die je zelf aan kunt trekken. En die niet een van je borsten afknelt, wat de gangbare wel doet. Thamar: “De meiden hebben ook een enorme hekel aan het hemd, een ouderwets hoogsluitend geval met brede banden, dat ze onder de brace moeten dragen.”


3D weergave van de scoliosebrace, ontworpen door Thamar Verhaar van WeLL Design

Met die gegevens ging ze aan het werk. WeLL Design bracht samen met de orthopeed de optimale correctiemethode in kaart. Het stijve thoracale correctiedeel is vervangen door een band die effectiever corrigeert, comfortabeler is, en minder zichtbaar. Je kunt de nieuwe brace zelf aan- en uittrekken. Een mooi gatenpatroon zorgt voor ventilatie en een lichter gevoel. Textiel, drukverdelingmateriaal en stijve delen zijn geïntegreerd. De brace wordt een kledingstuk in plaats van een harnas.


Het aantrekken van de scoliosebrace

Bij het ontwerpen wordt gebruik gemaakt van rapid manufacturing. Zo kan het in de toekomst tot seriematige productie van de braces komen. Er wordt verder gewerkt aan sensoren in de brace die de draagster helpen de optimale druk te bepalen. Momenteel test het AZM of het prototype minstens even goed presteert als de gangbare braces. Kan Thamar intussen ook een hip alternatief ontwerpen voor dat nare hemd.

 


Drukpunten in de scoliosebrace

De scoliosebrace is een co-designproject van AZM, TNO, Orthopaedie 2000, IDEE en WeLL Design.
 

... reageer