Zwaan Printmedia: De reis van de waterbouwsteen

Stanislaus Kunst, 15 maart 2012

Zwaan printmedia heeft een naam hoog te houden op het gebied van technisch veeleisend drukwerk. De kalender van het bedrijf, waarvoor ieder jaar een toonaangevende ontwerper wordt ingehuurd, heeft daarvan fraaie staaltjes laten zien. Met De reis van de waterbouwsteen stond Zwaan voor een nieuwe uitdaging: maak een boekomslag van natuursteen.


De reis van de waterbouwsteen, drukwerk boekomslag van Zwaan printmedia

De leidraad van het boek – in opdracht van The KEY Agency gemaakt voor Boskalis bv in Rotterdam – is de 300 kilometer lange bootreis, die de uit Duitse steenkolenmijnen afkomstige stenen maakten voordat ze in de Dordtsche Kil de oevers kwamen versterken. Het werd in een oplage van 800 stuks uitgegeven en tijdens een open dag uitgereikt aan alle bij het omvangrijke project betrokken personen en bezoekers.
De ontwerpers van het boek, studenten Fotografie en Grafisch ontwerpen van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, wilden het onderwerp ‘steen’ naar voren laten komen in de uitvoering. Ga er maar aanstaan. Zwaan heeft met The KEY Agency gezocht naar diverse steen-gerelateerde materialen, zoals stone-paper en gravelinkt, en vond uiteindelijk de oplossing bij Steward Design Panels, dat natuursteen op de markt brengt in de vorm van fineer. De stenen voor- en achterplatten werden op maat en voorzien van een zelfklevende laag aangeleverd.


Detail van de voorplat

Helder Zeefdruk voorzag de voorplatten van de titel. Natuursteen heeft een grof reliëf, dus dan heb je een raam met slap gaas nodig en wordt de zeefdrukinkt in twee lagen nat-in-nat aangebracht. Directeur Marco Zwaan: “De zeefdrukker vond het niet fraai dat niet alle letters er mooi uitgedrukt op kwamen te staan. We hebben expliciet moeten bevestigen dat het zo echt de bedoeling was.”


Detail van de voorplat

Om het boek goed te laten openliggen werd gekozen voor genaaid gebonden (grijs garen) met een open afgelijmde rug. De steenfineren platten werden zo nauwkeurig maatvast aangeleverd, dat zij probleemloos handmatig op de boekblokken konden worden geplakt. Marco Zwaan: “Het steenboek is bij uitstek zo’n project waaraan je ziet dat bijzonder drukwerk een kwestie van teamwork is. Zonder het enthousiasme, de vindingrijkheid en de creativiteit van alle betrokkenen was het niet zo geslaagd geweest.”


Detail van de rug

... reageer