Eggenkamp treedt af

Redactie Items, 25 augustus 2012

"in het belang van de studenten"

Anne Mieke Eggenkamp, bestuursvoorzitter van de Design Academy Eindhoven (DAE), legt haar functie per 1 januari komend jaar neer, zo meldt de academie. De stap komt nadat Eggenkamp door de drie hoofden van de Mastersopleidingen "gebrek aan visie" werd verweten, waarop zij hun ontslag aankondigden. De drie, opvolgers van de eerder dit jaar vertrokken Gijs Bakker, zijn inmiddels op aandringen van hun studenten weer terug, en ook Eggenkamp zegt in het persbericht te handelen "in het belang van de academie en de studenten."

Eggenkamp legt per direct haar verantwoordelijkheid voor de 'onderwijsvernieuwing' neer, die al werd waargenomen door interimbestuurder Ton Wagemakers, die vanuit de Raad van Toezicht van de academie werd gedelegeerd. Wagemakers blijft dat doen tot er een vervanger voor Eggenkamp is gevonden. Haar collega Igor van Hooff, verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de DAE, blijft aan. Met haar aftreden neemt Eggenkamp, volgens het bericht van de DAE, "haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de Academie."


Anne Mieke Eggenkamp 

Tot 1 januari zal Eggenkamp zich binnen de DAE blijven bezighouden met de portefeuille internationalisering en business partnerships. Ze blijft ook aan als lid namens de DAE van het Topteam Creatieve Industrie en de Dutch Creative Industries Council.

Eggenkamp is al ruim tien jaar verbonden aan de DAE, eerst als docent en coördinator van de afdeling Man & Leisure, later als directeur Onderwijs en lid van de Raad van Bestuur. Daarvoor gaf ze les op de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam (audiovisueel en grafisch ontwerpen) en was ze docent illustratie en typografie op de HKU. 

Eggenkamp is opgeleid als grafisch ontwerper aan de ABK Arnhem (nu ArtEZ) en richtte in 1990 haar eigen ontwerpbureau Egg Concept/Insight/Design op, waar ze ondermeer een website voor de PvdA maakte. Ook werkte ze voor het pionierende multimediabureau Razorfish als 'Experience Lead'. 

Kort na haar aanstelling als voorzitter van de Raad van Bestuur van de DAE, merkte ze in 2009 in een interview in Nico over de samenwerking met de toen net als "artistiek leider" aangestelde modeontwerper Alexander van Slobbe op: "Ook al ben ik Lidewij Edelkoorts officiële opvolger, Alexander is de 'nieuwe Lidewij' wat inhoud betreft. Hij is verantwoordelijk voor het artistieke beleid." Na Van Slobbe's plotselinge vertrek nam Eggenkamp ook de artistieke leiding op zich, wat haar op toenemende kritiek van docenten en studenten kwam te staan, die uiteindelijk tot haar aangekondigde vertrek heeft geleid. Op de vraag naar hoeveel leiding een school als DAE nodig heeft, antwoorde ze in hetzelfde interview: "Het is een instituut, een organisme, dat al zestig jaar bestaat. We hoeven niets te veranderen omdat we zonodig moeten veranderen, alleen als de maatschappij, de markt en de studenten daarom vragen. (...) Mijn uitdaging is het een balans te vinden tussen leiding en autonomie." In de strijd tussen het management en de autonoom opererende hoofddocenten die na het vertrek van Gijs Bakker uitbarstte, lijkt de autonomie het voorlopig gewonnen te hebben.

Beeld: detail uit eindexamenwerk van Tuomas Tolvanen, 2011

... reageer