Mine Kafon

Redactie Items, 30 januari 2013

Effectief of goed bedoeld?

Ontwerper Massoud Hassani studeerde in 2011 af aan de Design Academy Eindhoven met de Mine Kafon, een toestel om landmijnen op te ruimen. Het bestaat uit tientallen bamboe stelen waaraan stempels van kunststof zijn bevestigd. De stelen zitten vast in een gietijzeren bol. Het toestel, dat nog het meeste lijkt op de pol van de paardenbloem, wordt door de wind voortbewogen. Satellietnavigatie registreert waar de Mine Kafon is geweest. Stuit deze op een lichte landmijn dan kunnen de vernietigde stempels en stelen eenvoudig worden vervangen. Items redacteur Marc Vlemmings en Design Academy's Walter Amerika discusiëren over de voors en tegens van het ontwerp.

Hassani haalde via Kickstarter 100.000 pond op om het toestel verder te ontwikkelen. Zijn ontwerp kreeg en krijgt veel aandacht in de media. Eerder dit jaar was hij te gast in de talkshow van Pauw & Witteman. In 2012 dong het ontwerp op voordracht van wijlen Ed Annink mee naar de Britse Design of the Year Awards. De Financial Times vroeg zich af waarom de Mine Kafon niet in de prijzen was gevallen.

Items redacteur Marc Vlemmings vindt dat dit terecht niet is gebeurd. Hij denkt dat de goede bedoelingen van de ontwerper een kritische beschouwing van het ontwerp in de weg lijken te staan.
Walter Amerika, hoofd Markt van de Design Academy, is van mening dat de Mine Kafon een heel goed ontwerp is, dat vooral symbolisch geïnterpreteerd moet worden. Design gaat ook over maatschappelijk relevante kwesties.

Lees hier hun discussie.

This post is also available in English.

 

... reageer