Concern in het Stedelijk Museum

Viveka van de Vliet, 17 september 2012

Precies onder het afvoerputje van Benthem Crouwels spectaculaire ‘badkuip’ zit nu Restaurant Stedelijk, dat interieur archtectenbureau Concern in opdracht van het Stedelijk Museum ontwierp. Het museum opent op 23 september voor het publiek, het horecagedeelte is al open.

Daags voor de officiële opening ontstond enige verwarring: Concern ontwierp het horecagedeelte van het museum op de begane grond, maar op de ramen prijkten de letters: Viktor & Rolf. Zij bleken hier maar tijdelijk te vertoeven, voor de presentatie van de eerste Nederlandse editie van Vogue Fashion's Night Out. Inmiddels is het weer het 'Concern-café-restaurant'.  

Tussen de realisatie van Restaurant Stedelijk en het winnen van de tender voor het horecagedeelte van het nieuwe Stedelijk Museum, zaten vijf jaren. Voor Gilian Schrofer, ontwerper en oprichter van Concern, is het niet alleen een project dat een lange adem vereiste maar ook een eervolle opdracht die in het verlengde ligt van zijn langdurige relatie met het museum. Als kind kwam de geboren Amsterdammer hier vaak met zijn vader, ontwerper Jurriaan Schrofer. Het archief van zijn vader, die in 1990 overleed, werd aan het museum geschonken en later doneerde zijn moeder ook Gilians commode van Rietveld/Van de Groenekan. Bovendien werkt Schrofer, sinds hij in 2005 samen met zakelijk partner Cindy Bosma Concern oprichtte, aan opdrachten voor het Stedelijk zoals de inrichting voor de tentoonstellingen ‘Nest, Ontwerpen voor het interieur’, ‘Rineke Dijkstra’, ‘Gespot’ en ‘Mapping the studio’.

In nauwe samenwerking met architectenbureau Benthem Crouwel, dat verantwoordelijk is voor het exterieur, werkte Concern aan de herinrichting van de horeca. Kenmerkend aan het ontwerp zijn de twee zijden van het café-restaurant – die aan het Museumplein en aan de Van Baerlestraat: ze zijn volledig van glas. Mede daardoor is de scheiding tussen binnen en buiten bijna verwarrend klein. “We hebben het stedelijk plein als uitgangspunt genomen, als sociaal en publiek element”, legt Schrofer uit vanachter een zelf ontworpen cafétafeltje. "We hebben een relatie gelegd tussen binnen en buiten.” Zo wordt het restaurant een integraal onderdeel van het Museumplein, waar ook de ‘badkuip’ als entrée dient en waar het nabijgelegen Van Gogh een eigen tweede entrée heeft gepland. Een entrée der musea, noemt Schrofer het.

 

In het binnengedeelte is de diagonale lijn opvallend. Concern koos daarvoor om te breken met zowel de rondingen als de strakheid van Van Benthem Crouwels ontwerp. In samenwerking met Concerns project architect Annelous Rosenstok en ontwerper Steef Pootjes, werden de grijze robuste banken van beton met een glasvezel en polymeer coating ontworpen, evenals de losse rode rubberen zittingen. Maar ook de rode stoelen en roestvrij stalen tafels met witte bladen lopen zonder onderscheid in één lijn door naar buiten. “Ons oorspronkelijke idee was een tafel te ontwerper die van loungemodel zou oplopen naar een hoger model als bartafel. Maar de toenmalige directeur Gijs van Tuyl wilde een meer luxe zitgedeelte.” 

Al is de acoustiek nog niet zoals het moet zijn, de acoustische muur is in ieder geval wel in het oog springend. Petra Blaisse ontwierp vanuit haar ontwerpbureau met de hier toepasselijke naam ‘Inside Outside’, een monumentaal, veertien meter hoog textiel wandkleed. Samen met tapijtfabrikant Desso ontwikkelde ze daarvoor innovatieve, nieuwe weeftechnieken.

Daarnaast werkte Concern aan de koffiebar op de tweede verdieping en aan het ontwerp van de vitrines voor de dertien zalen van de afdeling Toegepaste Vormgeving. In samenwerking met Glascom en designer Ido Vunderink werden de superdunne, transparante en modulaire vitrines zonder vertikale lijnen ontworpen. De nagenoeg onzichtbare plinten zijn van aluminium en van hetzelfde eikenhout als de museumvloeren waardoor grafisch ontwerp, keramiek, glas, sieraden en industriële vormgeving uit de collectie van het museum alle aandacht krijgen.

Stedelijk| Items live
Ontwerper Gilian Schrofer en conservator Industriële Vormgeving Ingeborg de Roode zullen tijdens de Stedelijk| Items live vertellen over hun uitgangspunten bij het tentoonstellen van design en over hun samenwerking. Op 12 oktober, 16:00 uur in het Teijin Auditorium van het Stedelijk Museum. Reserveren per e-mail: reservations@stedelijk.nl.

 

Locatie

Restaurant Stedelijk 
Museumplein 10
1071DP Amsterdam 


Reserveringen:
tel 020-5732651 of online: www.facebook.com/restaurantstedelijk
e-mail: restaurant@stedelijk.nl

... reageer