Items 4 2010

Dingeman Kuilman vertelt over zijn ervaringen als directeur van Premsela; Chris Reinewald bekijkt het infernopolis van Joep van Lieshout; Max Bruinsma beschrijft de flora van de organische typografie; Bas van Lier onderzoekt het groene grafisch ontwerpen; Aaron Betsky las het grote Prada boek. Met een portfolio van Roosje Klap, de column van Ron Kaal, de puzzel van Conditional en veel meer.

redactioneel: Cultureel Darwinisme?

Een paar jaar geleden schreef The New York Times-columnist Bob Morris dat ook als je het over ‘groen’ hebt de dingen zelden zwart-wit zijn. Hij voegde eraan toe dat de discussie over klimaatverandering intussen “genoeg gebakken lucht heeft opgeleverd om Antarctica te laten smelten.” Ik aarzel om het mijne daaraan toe te voegen, maar een grijstintje meer zal toch geen kwaad kunnen. 

Lees hier het redactioneel.

Joep van Lieshout

Infernopolis heet de Hellestad die Joep van Lieshout bouwde in een voormalige Onderzeebootloods. In de Rotterdamse haven zoekt de kunstenaar/vormgever de grenzen op tussen goed en kwaad, leven en dood, realiteit en fictie. Maar zwaarwichtig doet hij daar niet over, merkt Chris Reinewald op.

Beeld: Corpssofa, 2009. beeld: Atelier van Lieshout.

Organische Typografie

De term organische typografie staat al heel lang voor letters in min of meer plantaardige vorm, maar de categorie beleeft een revival en wordt op interessante manieren uitgebreid en geherinterpreteerd. De natuur lijkt daarbij te evolueren van leermeesteres van de kunsten naar eigenzinnig kunstenares. Oer meets ultramodern. Door Max Bruinsma.

Lees dit artikel

Beeld: Lettermier van Oded Ezer

Interview Dingeman Kuilman

Dingeman Kuilman blikt terug op zijn directeurschap bij Premsela, stichting voor de Nederlandse vormgeving. Komende september vertrekt hij naar ArtEZ en laat hij naar eigen zeggen een organisatie achter die ook zonder hem zal functioneren. “Je moet nooit uit frustratie weggaan.”

Beeld: Portret Dingeman Kuilman, foto Jouk Oosterhof

Groen Grafisch ontwerp

Duurzaam ontwerpen wordt steeds meer ingezet als middel en lang niet altijd als doel op zich. Want wat nu precies duurzaam is en wat niet, is niet altijd even duidelijk. Bas van Lier schrijft over de gevolgen van soms schijnbaar onbeduidende keuzes.

Lees hier het hele artikel.

Beeld: Overzicht van het barium- en kopergehalte in drukinkten, uit het boek Green Graphic Design van Brian Dougherty uit 2008.
 

Prada-boek

Het door Michael Rock van 2X4 ontworpen en geredigeerde boek Prada doet volgens Aaron Betsky in weinig denken aan het “stijlvolle, lichtelijk surrealistische, wat opgefokte en tot quasi-neutrale pose geabstraheerde ensemble van beelden en vormen waarmee Prada zoveel furore maakte”.

Portoflio: Roosje Klap

Vanuit haar ontwerpstudio in Amsterdam maakt Roosje Klap met haar medewerkers en haar echtgenoot Kaleb de Groot aan een breed oeuvre dat boeken, letters, interieurs en installaties omvat. Ruimdenkend ontwerpen, cross-overs tussen verschillende disciplines, ze vindt het belangrijk, noodzakelijk zelfs. Maar alles moet wel kloppen. Dennis Koot zocht haar op.

Beeld: lettertype Fat Form, hier toegepast op een flyer.

En bovendien:

Updates over o.a. de studie naar de effeciviteit van ontwerpen van de TU Delft en de Rotterdam School of Management, de Wereldexpo in Shanghai, de bruidsjurk van Simon de Boer, en het vernieuwde Nationaal Glasmuseum.
Recensies over o.a.  Limited Language, African Signs en Binnen was buiten: de Sandbergvleugel van het Stedelijk museum.
En de columns van Ron Kaal en het Conditional Design Team.

Beeld: still uit Simon de Boer's promofilmpje voor zijn Bruid, gemaakt in samenwerking met Anika Schwarzlose en Jonas Lund.