Items 4/5 2009

In dit dubbelnummer van Items o.a. een essay over Relationeel Design van Andrew Blauvelt, een interview van Harmen Liemburg met Michiel Schuurman, een beeldessay van Machine en een uitgebreide recensie van Jan Just Witkam over het prachtige Arabic Font Specimen Book.

Redactioneel: Relaties

Ontwerpers leggen niet alleen relaties tussen producten en mensen, maar ook tussen mensen onderling. Dat aspect van design is op de keper beschouwd belangrijker dan de vorm van een product, hoe interessant en betekenisvol vormgeving op zich ook kan zijn. Van steeds groter belang is ook de realisering dat producten niet op zichzelf staan, maar verbonden zijn in een complex netwerk van relaties dat de grenzen van elke designdiscipline overstijgt. Het mag al zo’n twintig jaar theoretisch gemeengoed zijn dat begrenzende termen als discipline, functie, marktsegment, materiaal en stijl geen recht doen aan de grensoverschrijdende karakteristiek van elk ontwerpen, de praktijk denkt nog steeds graag in hokjes.

Lees hier het Redactioneel.

Relationeel design

Andrew Blauvelt constateert dat design niet meer zo autonoom is als het was. Sociale, technologische en culturele krachten beïnvloeden onze relaties met designobjecten en de designpraktijk. Wat betekent design in een veranderende wereld?

Foodprint

Stad en platteland zijn uit elkaar gegroeid. Maar daar kan verandering in komen, getuige het programma voor de manifestatie Foodprint: voedsel voor de stad, dat de stichting Stroom Den Haag samenstelde

Stuurbare natuur

Natuur is deels maakbaar, maar vraagt dan wel om visie, getuige het nu tienjarige IJburg. Dit Amsterdamse eiland had al een stuk natuurlijker kunnen worden. Al lijken hangjongeren en vogels meer op elkaar dan we denken.

Machine

Herhalen heeft zijn nut en betekenis. Max Bruinsma mijmert erover bij het beeldessay door Machine.

Interfaces of the Third Kind

Ed van Hinte schetst de ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke interfaces. De computerbediening daarmee loopt minder hard van stapel dan aanvankelijk werd gedacht. Verandering vindt sluipenderwijs plaats via spel en niet via duiding van termen als augmented reality of ambient intelligence.

Arabic Font Specimen Book

De Arabische typografie kende nauwelijks ontwikkeling. Maar daarin komt een langzame kentering. Edo Smitshuijzen verzamelde (bijna) alle courante Arabische fonts nog net in één boek.

Michiel Schuurman

De wereld van grafisch ontwerper Michiel Schuurman is er een van krachtige zwarten en witten, hallucinerende patronen en uitputtende details. Een wereld van papier, toner en gradaties. Een gesprek met Harmen Liemburg over teruggaan naar de essentie.

Portfolio: Anouk Vogel

Landschapsarchitect Anouk Vogel wil met haar ontwerpen magie oproepen.

En bovendien:

Updates over o.a. The Art of Fashion, Platform 21 Repairing, het nieuwe giraffenverblijf in Blijdorp, en het Arcam Zomerhotel.
Recensies over o.a.  Designed by Machine, Do Good Design en Never Use White Type on a black background.
En de columns van Ron Kaal en Melle Hammer.