Gratis Gaten

Robbert van Strien, 19 december 2009

Modeontwerper Simon de Boer maakt gaten in andermans kleding.

Mooie gaten, dat wel; netjes afgewerkt, precies rond, en voorzien van een label. En populaire gaten: tijdens de live presentatie van De Boers gatenproject, op 8 november in het Amsterdamse theater Frascati, zit een groot publiek zo’n drie kwartier te wachten tot hun nummer wordt afgeroepen en ze bij een van De Boers coupeuses terecht kunnen. Om daarna direct gefotografeerd te worden, vastgelegd als uniek stuk uit de Boers eerste collectie onder zijn nieuwe couturelabel Master and Creator and Couture.

Simon de Boer studeerde halverwege de jaren tachtig aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Architectonische Vormgeving. Hij studeerde niet af, maar bracht wat zijn eindexamenjaar had moeten zijn door met het produceren van een schrijfstoel en –tafeltje, waarvan hij zeven stuks verkocht tijdens de expositie ‘Meubel als kunst als meubel’ in galerie Etce’tera in 1987. In de daarop volgende jaren werkte de Boer als zelfstandig vormgever van interieurs en meubilair, later ook als modeontwerper. In 1995 richtte hij een label op, Wees Meester en Vormgever van Jezelf (een citaat van Nietzsche) of in het Engels: Be Your Own Master and Creator. Onder dat label presenteerde de Boer modestukken, maar hij vond er ook een aanleiding om andere media te gebruiken. Hij publiceerde teksten – onder andere het essay A cat in the studio – en reikt jaarlijks een Master and Creator prijs uit aan een cultureel figuur met een uitgesproken ethische boodschap.

Terwijl coupeuse Reiny een gat knipt in mijn zwarte wollen trui, lees ik het interview dat de Boer voor de gelegenheid met zichzelf hield. “Simon”, vraagt Simon aan zichzelf, “is een nieuwe couturelabel wel een goed idee?” – even daarvoor wees Simon Simon fijntjes op de wereldwijde economische crisis. “Juist nu is er behoeft aan andere middelen, aan andere doelen”, antwoordt Simon. “Couture is de kunst van het worden. Bij couture onderga je het maakproces en voel je de warmte van de handen van de coupeuses.” De keuze om het wordingsproces naar de voorgrond te trekken klinkt duidelijk door in de presentatie in Frascati. De coupeuses van de Boer bevinden zich met hun naaimachines en strijkplanken op een duidelijk afgebakend podium, dat met toneellampen doeltreffend en zeer esthetisch is uitgelicht. De bezoekers wachten ondertussen hun beurt af op de volle tribune, en worden zo toeschouwers van het wordingsproces. “Ik besloot”, vervolgt de Boer in zijn interview, “om wat de mode produceert – dat wat ooit zelf onderdeel van een collectie was – de basis van de collectie te laten zijn.” Een gratis collectie, overigens: de Boer constateert dat er in onze consumentensamenleving geen onbaatzuchtige weggeefcultus te vinden is, en wil met zijn gratis gaten laten zien dat het ook anders kan. Zijn gatenproject is een opvallend geluid in de modewereld, en contrasteert met het werk van veel van zijn vakgenoten. De Boer besluit zijn interview dan ook met de vraag: “Ben je nog wel modeontwerper?” – om gelukkig bevestigend te antwoorden.
 

Foto: Schwarzlose & Lund

... reageer