Spinhex & Industrie

Viveka van de Vliet, 24 oktober 2011

Drukker voor ontwerpers

Ruud Minis en Tim Beijer vormen samen met 35 medewerkers Spinhex & Industrie drukkerij. Gevestigd in de creatieve omgeving van Amsterdam-Noord, in het bezit van een groot netwerk in de ontwerpwereld.

De drukker richt zich specifiek op vormgevers en grafisch ontwerpers die iets nieuws willen. Iets bijzonders. Het is geen drukker die slechts vanaf pdf’s produceert; ze participeert in projecten van ontwerpers en biedt zoveel mogelijk middelen om mooie en bijzondere uitgaven te realiseren.

Bijzondere projecten
De veelbesproken monumentale eigen uitgave: ‘Bodytype’. Het opnieuw uitgegeven blote meisjesalfabet van Anthon Beeke uit 1970, aangevuld met blote mannencijfers, leestekens en ‘set your own bodytype’ scheurbladen. René Knip ontwierp de luxe Body Type cassette die bestaat uit een cahier, het alfabet gedrukt op afzonderlijke kaarten en een blok waarmee je o.a. letterslingers kunt maken. De casette moet je als een ‘La vache qui rit’ doosje open scheuren. 

Beeld: 'Bodytype', het door Spinhex & Industrie opnieuw uitgegeven alfabet van Anthon Beeke
 

Nieuwe printvormen
Een nog te verschijnen boek met in het hart een uitsnede. Steek daarin een iPhone waardoor alleen het beeldscherm zichtbaar is. De app loopt mee in combinatie met tekst en beeld.

Wapenfeit
Als Nederlandse drukker deden ze in 2005 Dublin aan en hadden binnen de kortste tijd de halve stad - 25 ontwerpbureaus - als klant. Ook vatten ze hun mooie, ingetogen design en typografie in kleine dedicated publicaties. De ambitie is om dat ook in andere landen te gaan doen.

De toekomst
Dwingt tot blijvende ontwikkeling, tot vernieuwing. Gezocht wordt naar een mix tussen gedrukte en digitale publicaties van topkwaliteit in kleine oplagen. Of facilitaire ondersteuning van web tot app.

 


 

... reageer