De Ruimte ontwerpers

Viveka van de Vliet, 17 november 2011

De Ruimte ontwerpers staat voor sociaal èn creatief communicatie-ontwerp. Het in 1998 opgerichte Utrechts-Amsterdamse bureau bestaat nu uit Robbert Slotman, Mark Schalken, Albert Hennipman, Marlies Peeters en Maarten van Enkhuizen.

Zij werken graag zo breed mogelijk. Vanuit een intensief overleg met de opdrachtgever ontwerpen ze drukwerk, communicatiestijlen en websites die er maatschappelijk toe doen.
De laatste jaren groeit vooral hun werk aan online hulpsites. “Op het snel groeiende terrein van online hulpverlening zijn wij waarschijnlijk het beste ontwerpbureau van Nederland”, zegt Robbert Slotman.


Bijzondere website:
99gram.nl is een inhoudelijk en creatief bijzonder project, ontwikkeld voor GGZ-instelling Accare. De online-hulpsite is gericht op de half miljoen tienermeiden die dagelijks op het internet zoeken naar informatie over eten, gewicht en uiterlijk. Meer dan de helft van hen loopt kans om een eetstoornis te ontwikkelen.
De site bevat zwaardere onderwerpen als een online behandelingsmodule voor boulimie, maar ook veel luchtig gepresenteerde informatie, mede door de dagboekachtige illustraties van Anne van den Berg. De Ruimte ontwerpers dachten niet alleen na over de structuur en de stijlmiddelen van de site maar gaven ook redactionele adviezen. In samenwerking met webbouwers Leukeleu konden ze de nieuwste technische mogelijkheden inzetten. Gezamenlijk lanceerden ze tevens Jouwomgeving.nl, een nieuw modulair systeem voor online hulpverlening.


Homepage 99gram.nl. Ontwerp: Leukeleu en De Ruimte ontwerpers


Bijzonder drukwerk:
Binnen het team is Mark Schalken al negen jaar de drijvende kracht achter de beeldredactie en het ontwerp van De Helling. Hij verzorgt de vormgeving voor de themanummers van dit kwartaalblad voor cultuur en politiek van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Schalken werkt nauw samen met de hoofdredacteur en een netwerk van fotografen, illustratoren en kunstenaars. De website www.bureaudehelling.nl gaat binnenkort online.
 

Covers van De Helling van Mark Schalken


Bijzondere campagne:
"Hoe kunnen we het aantal winkelovervallen in Delfshaven dit najaar terugbrengen naar nul?" Deze tweet van de chef opsporing bij de politie Rotterdam Rijnmond legde de kiem voor de campagne 10.000 eyes. Daarin coördineerde Albert Hennipman de nachtelijke guerilla-actie van buurtbewoners. Zij plakten negen meter grote ogen op de Europoint-gebouwen aan het Marconiplein en 10.000 ogen op stoepen, trams en metrostations. De campagne bestond voorts uit een actiekrant, culturele evenementen en eten op straat. Via oproepen kwamen bewoners, bedrijven en organisaties samen. Het doel: een prettige, veilige buurt.

Campagneposter 10.000 eyes

 

... reageer