Drukker Jubels

Viveka van de Vliet, 19 juni 2012

Drukkerij Jubels werd in 1902 in Amsterdam opgericht door de familie Jubels. Sindsdien is het bedrijf toonaangevend en innovatief geweest met name bij de ontwikkeling van digitaal drukken en crossmedia toepassingen. Jubels  ontwikkelt, produceert en integreert alle grafimedia. Van jaarverslagen en boeken tot direct mail, internet, e-mail en sms. 

De directie: Fred Jubels (algemeen directeur) en Jeroen van Druenen (directeur cross-media & IT) is sinds juni 2012 aangevuld met een derde directielid: Tim Beijer (commercieel directeur). Beijer is bekend in de ontwerpwereld als oprichter en eigenaar van voormalig drukkerij Spinhex & Industrie. Zij drukten Items sind 2009.

Jubels verzorgt drukwerk voor onder andere ABNAmro en Ahold. Maar het familiebedrijf werkt ook voor de ontwerpers als René Knip, voor bureaus als Thonik, Lava en XML architecten en voor ontwerp-opleidingen als de HKU. Toch wil het zijn positie verder verbreden door meer aansluiting te zoeken bij de creatieve ontwerpwereld. Beijer heeft die aansluiting. Hij bezit een groot netwerk in de ontwerpwereld. “Zo komt het beste van beide werelden samen: mijn expertise om mooie, bijzondere en nieuwe uitgaven te realiseren voor vormgevers en grafisch ontwerpers, en dat vervolgens zowel offset als digitaal te drukken.


Er is de afgelopen maanden fors geïnvesteerd in zowel hard- als software waarbij de kwaliteit enorm is toegenomen. Tel daarbij op de kennis van andere technische toepasingen in apps, QR-codes of Augmented Reality. “In die zin is Jubels hybride”, zegt Beijer. “We beheersen alles tussen offset en digitaal tot in de finesses. Daar zijn ontwerpers en ontwerpbureaus naar op zoek.”

Beijer krijgt binnen Jubels de volledige vrijheid om dat gebied te exploiteren. Hij zoekt aansluiting met de ontwerpwereld door middel van eigen publicaties, door met brancheorganisaties als de BNO samen te werken, maar ook met studenten op ontwerpacademies. Zo denkt Beijer erover met Items en de HKU een prijsvraag op te zetten waar de individuele creatieve student iets aan heeft.

Om de meerwaarde van de samenwerking tussen Jubels en Beijer te laten zien stelde Beijer een publicatie samen: ‘Jubels Cahier nr. 1’. Hiermee gaat hij langs de ontwerpbureaus. Reizend portretfotograaf Henk Bothof en digitale reclamefotograaf John Tromp verzorgden de fotografie. Deze uitgave laat ook de mogelijkheden van nieuwe technieken zien. Zo wordt er in een full colour beeld een augmented reality verwerkt en is het geheel digitaal geprint op vijf verschillende, bijzondere papiersoorten waaronder Munken Lynx, Munken Pure Rough en Heaven 42.

 “Zien is geloven”, zegt Beijer. Dat gaat hier niet volledig op. De druktechniek is kwalitatief zo goed dat veel ontwerpers niet kunnen geloven dat de publicatie digitaal is gedrukt.

De uitgave: Jubels Cahier nr. 1 is per e-mail te bestellen bij: tim.beijer@jubels.nl

www.jubels.nl 

... reageer