Vouwen voor Vrede

Fritzi Ponse, 10 november 2011

Landschapsarchitect Anouk Vogel heeft met haar ontwerp 'Folding for Peace' de tweede prijs en een speciale juryprijs gewonnen tijdens de Gardening World Cup 2011, dat dit jaar voor het thema ‘wereldvrede’ koos. Vogel heeft een tuin gemaakt die geheel uit gevouwen wit papier bestaat.

 


 

De papieren tuin is gebaseerd op een oude Japanse legende: wie duizend origami kraanvogels vouwt mag een wens doen die zal uitkomen, zoals een lang leven, genezing van een ziekte of herstel van een ongeluk. Geïnspireerd door deze legende wenst Vogel met deze tuin wereldvrede.


Beeld: het ontwerp van 'Folding for Peace' van Anouk Vogel

Een team van 15 Japanse origami vouwers had twee weken nodig om alle onderdelen van de tuin te vouwen. De planten zijn gemaakt van speciaal papier dat in aanraking met water ontvouwt, maar niet uiteen valt. Hierdoor openen de bloemen zich wanneer het regent. Op den duur zullen de papieren bloemen vergaan door blootstelling aan de elementen.


De Gardening World Cup wordt sinds 2010 georganiseerd in Japan in Huis Ten Bosch, een Nederlandse themapark ten grote van Monaco. Talloze replica’s van Nederlandse gebouwen en elementen, zoals windmolens, tulpenvelden, het Paleis Huis Ten Bosch en Kasteel Nijenrode zijn er te bezichtigen.

Foto's: Jeroen Musch

... reageer