Hello Kitty - Hello Holland

Harmen Liemburg, 15 november 2011

Japanmuseum SieboldHuis

Ze is net 37 jaar geworden, dus van een serieus jubileum kun je niet echt spreken, maar who cares? Hello Kitty is in Nederland!

Beeld: eerste Hello Kitty uit 1974

Sinds haar eerste ontwerp in 1974 is het witte poesje met de rode strik een wereldwijd succes. Niet alleen kinderen lopen wég met haar, ook volwassen vrouwen vallen voor de gelimiteerde oplagen van Hello Kitty tassen, knuffels en allerhande modeaccessoires en hebbedingen. Zoals de exclusieve kristallen Hello Kitty Swarovski van een luttele $ 8.000. Hello Kitty is een megaster. Ook modeontwerpers, kunstenaars en internationale beroemdheden als Lady Gaga, van wie enkele outfits in de tentoonstelling zijn opgenomen, worden graag met haar gezien. Volgens officiële lezing worden fans aangetrokken door het lieve en universele karakter van Hello Kitty. Het ontbreken van een mond is hier een voordeel: altijd open, vrolijk en, vooruit, misschien een klein beetje naïef? Ze is uitgegroeid tot een centraal figuur in de uit Japan overgewaaide ‘kawaii’, de schattigheidscultuur die naast Azië nu ook definitief is doorgedrongen tot de rest van de wereld.

Foto: Kattenmeisje in Tokyo, Harajuku (Jon Siegel 2011)

Hello Kitty betekent voor haar schepper, Sanrio Co., ook big business. In de loop der jaren is een onwaarschijnlijke diversiteit aan spullen geproduceerd met of rond haar afbeelding, veelal door derden in licentie geproduceerd. Toasters die ’s morgens een Hello Kitty boterhammetje voor je maken, een elektrische gitaar, een toetsenbord, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Ook in Nederland zijn fanatieke Hello Kitty verzamelaars die hun hele leven inrichten rondom ‘The Moonfaced One’.

Ook in Nederland zijn fanatieke Hello Kitty verzamelaars die hun hele leven inrichten rondom ‘The Moonfaced One’.

Van vier van hen zijn delen van hun verzameling te zien. Ondanks de beperkte beschikbare ruimte, is Het SieboldHuis er uitstekend in geslaagd om verschillende facetten van dit  fenomeen in beeld te brengen. In de zeer kindvriendelijke tentoonstelling is veel te zien, maar het blijft netjes. De ‘controversiële’ Hello Kitty vibrator heb ik nergens kunnen vinden.

Still: Loraine uit video over Nederlandse Hello Kitty verzamelaars

Still: Bastiaan uit video over Nederlandse Hello Kitty verzamelaars

Wee geworden van alle zoetsappige Kitty adoratie?
Hello Kitty, the Remarkable Story of Sanrio and the Billion Dollar Feline Phenomenon (John Wiley & Sons, 2004), van de Amerikaanse journalisten Ken Belson en Brian Bremmer, geeft een boeiende blik áchter de schermen.

 

Tentoonstelling 'Hello Kitty - Hello Holland'

Japanmuseum SieboldHuis
Leiden

Verlengd tot en met 30 november 2011

... reageer