Salone del Mobile #5

Arthur Groeneveld, 21 april 2012

Berichten uit Milaan

Arthur Groeneveld is werkzaam op de communicatieafdeling van UNStudio en blogt dagelijks voor Items over de Salone del Mobile in Milaan. Wat is er tijdens deze editie van de grootste designbeurs ter wereld te zien, en wie komen er op af? Arthur hopt van stoel naar kast naar lamp en struint in gesprek met ontwerper, producent, verkoper en bezoeker door de Salone. 

Japan: Karimoku New Standard + Japan Creative

Nederland is bijna oververtegenwoordigd dit jaar op de Salone, van verschillende academies tot designers, bedrijven en stichtingen. Het is voor veel landgenoten dan ook verleidelijk om elkaar op te zoeken op dezelfde exposities, borrels en feestjes. Omdat er veel Nederlands design te zien is, is het juist interessant om bij een van de vele andere buitenlandse designers te gaan kijken. In twee steegjes van de Via Palermo, in het Breradistrict in het centrum van Milaan, exposeren het Japanse Karimoku New Standard en Japan Creative. In beide gevallen werken Japanse fabrikanten samen met internationale ontwerpers en een andere overeenkomst is de schitterende Japanse soberheid van beide presentaties. Japan Creative laat in een simpele expositie een diepere laag zien. Door middel van een speelse routing met niveauverschil ontstaat er steeds ander zicht op het tentoongestelde werk. De samenwerking tussen zes internationale ontwerpers en zes Japanse fabrikanten leidde tot bijzondere nieuwe producten. Verderop staat Karimoku, New Standard: het jongere zusje van het zeventig jaar oude, vooruitstrevende Japanse merk Karimoku. De presentatie vindt plaats in de Erastudio Apartment Gallery, een honderd jaar oud Milanees appartement dat perfect dienst doet als achtergrond voor de collectie. In deze omgeving wil Karimoku laten zien dat de producten goed matchen in elke al bestaande leefomgeving en ook gebruikt kunnen worden door iedereen. De collectie bestaat uit nieuwe producten in de vorm van een samenwerking tussen Karimoku en internationale designers als Big-Game, Scholten & Baijings en Tomàs Alonso. De meewerkende ontwerpers keerden hun rug naar de snelle, trendgevoelige designwereld. Het doel was om tijdloze producten te creëren die elke dag bruikbaar zijn.

Gedurende de opening zorgde het Italiaanse, volledig vrouwelijke designcollectief Arabeschi di Latte voor een foodinstallatie genaamd ‘TOKENS/Love For Food and Wood’. De hapjes en drankjes, op Japanse manier geserveerd, waren gebaseerd op ingrediënten afgeleid van hout, het materiaal van de meubels.

Foto: Japan Creative (beeld: Arthur Groeneveld)

... reageer