Items Live no.10

Max Bruinsma, 11 mei 2011

Vanavond in Items Live tijdens Creative Amsterdam: hoe Dutch zijn Nederlandse designers in het buitenland? Met schoenontwerper Rem D. Koolhaas, architect Florian Idenburg, reclamemaker Marc Wesseling en Carlien Helmink van modemerk JUX.

Aan de hand van de ervaringen van vier in het buitenland wonende en werkende Nederlandse ontwerpers zoomt Items Live in op de cultuurverschillen waarop onze expats stuiten in niet-Nederland. Hoe belangrijk of bepalend zijn de cultuurverschillen met Nederland in China, Japan, Amerika of Nepal? Met andere woorden: hebben de Dutch designers in den vreemde een beetje kunnen aarden? Hoe doen ze hun voordeel met hun positie als 'buitenstaander'?

En: kunnen we spreken van een typisch Nederlandse mentaliteit, als we vanuit het buitenland terugkijken op onze eigen nationale cultuur? Relativeert een buitenlands verblijf die nationale cultuur? Zijn de Nederlandse ontwerpers in het buitenland meer of minder 'Dutch designers' geworden? En wat kan het Dutch design van het buitenland leren?

Met Rem D. Koolhaas, schoenontwerper te Guangzhou, China; Marc Wesseling, reclamemaker te Tokio, Japan; Florian Idenburg, architect te New York, USA; en Carlien Helmink, modemarketeer te Kathmandu, Nepal.

Ook in deze speciale editie van Items Live zal onze vaste columnist Joost Overbeek zijn spotlight laten schijnen over het buitenland door Nederlandse ogen, en andersom.

Beeld: Roshan Rashali, een van de kleermakers van Studio JUX in Kathmandu, Nepal

... reageer