Infographics Jaarprijs 2012

Redactie Items, 12 november 2012

Een gedeelde eerste plaats voor de ontwerpers Paul Janse en Frédérik Ruys. Ze wonnen de Infographics Jaarprijs 2012.

Paul Janse van bureau 2D3D won met 'Informatiepunt Rotterdam Centraal' voor opdrachtgever Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam en RandstadRail. Frédérik Ruyswon  met 'Nederland van Boven' voor de VPRO. Beide ontwerpers laten met hun infographics de vernieuwing van het vak zien en de steeds bredere toepassing van infographics. 

Paul Janse bedacht een visueel systeem van informatie en bewegwijzering voor de bouwput die het gebied rond Rotterdam Centraal is. Mensen hebben behoefte aan informatie, zeker op zulke chaotische plekken. Vaak gaat het in zulke stedelijke projecten echter mis met de communicatie aan burgers en reizigers. Bij dit project heeft niet, zoals vaak gebeurt, de esthetiek de overhand gekregen maar het informatiegehalte. Janse kwam met een coherent systeem van informatieborden, handwijzers en gekleurde bouwhekken. Hij kiest voor verrassende oplossingen. Zo maakt hij de informatieborden semi-dynamisch met vogelvluchtperspectieven vanuit diverse zichthoeken en brengt nieuwe folies aan wanneer de situatie verandert.

Het succesvolle BBC-format ‘Britain from Above’ vertaalde de VPRO dit jaar als: ‘Nederland van Boven’. In tien afleveringen werd met helicopterbeelden, interviews en bewegende datavisualisaties verbeeld en verteld hoe we in ons land omgaan met het water, de lucht, het land en de natuur. De infographics van de reis van een meeuw in Noord-Holland en een containerschip in de Rijnmond van Frédérik Ruys maken deel uit van deze crossmediale en interactieve productie.

De Infographics Jaarprijs is een initiatief van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), die hiermee de aandacht willen vestigen op de kwaliteit van de Nederlandse infographic. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Eva Klose van bureau Koeweiden Postma, de winnaar uit 2011: Remy Jon-Ming, Lize Alink  van de NVJ en Carel Kuitenbrouwer, docent/onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht. 

Beeld boven: Paul Janse,Informatiepunt Rotterdam Centraal; onder: Frédérik Ruys, Nederland van Boven

... reageer