Graphic Design Festival Breda - 5

Viveka van de Vliet, 03 september 2012

De Deense ontwerper Peter Ørntoft begeeft zich op het vlak van visuele communicatie en werkt vanuit het digitale designbureau 1508. Zijn benadering: het vertellen van meerdere verhalen over één onderwerp door gebruik te maken van verschillende lagen informatie. Items portretteert hem in een wekelijkse serie van zeven ontwerpers en ontwerpbureaus die zich presenteren tijdens het Graphic Design Festival Breda 2012 van 19 t/m 23 september.

Deel 5: Peter Ørntoft

Tijdens het GDFB2012 geeft de ontwerper een lezing op donderdag 20 september. Hierin zal hij vertellen wat zijn ideeën zijn over visual storytelling. Hij zal aan de hand van eigen relevante projecten laten zien hoe hij visual storytelling gebruikt. Ook laat hij werk zien van in zijn opinie interessante ontwerpers die op hetzelfde vlak werkzaam zijn. Daarnaast neemt hij deel aan de expositie Small Stories Bigger Picture in MOTI met zijn project: Information graphics in context (2010).

Peter Ørntoft werkt voor opdrachtgevers als het Deense Design Centre, het ministerie van Kinderen & Onderwijs in Kopenhagen, voor INDEX: Design to Improve Life en AdWeek. Ook werkt hij voor de Deense Design School waar hij het project Information graphics in context heeft ontwikkeld. 

“Het project  heeft een onderzoekend en conceptueel karakter”, zegt de ontwerper. “Ik wilde graag onderzoek doen naar datavisualisatie. Binnen de visuele communicatie is dat nog altijd een gebied waarin veel verschillende richtingen bestaan die niet zijn onderzocht. Los daarvan heb ik een fascinatie voor het ordenen en structureren van nummers, tekst, vormen, kleuren, en voor het zoeken naar patronen in de structuren.” 

In de infographics voor het Information graphics in context-project, visualiseert de ontwerper hoe de Denen denken over een aantal sociaal-politieke onderwerpen. Hij gebruikte daarvoor de resultaten van een opiniepeiling onder de deense bevolking. Door de data in verschillende diagrammen uit te leggen, maakt hij de informatie inzichtelijk. In ‘Interest no.4 - Refugees and immigrants’ bijvoorbeeld, legt Ørntoft de focus op hoe Denen denken over het dragen van hoofddoekjes of andere religieuze hoofddeksels in openbare functies. Hij gaf de diagrammen vorm door middel van verschillende verschijningsvormen van traditionele religieuze symbolen.

 In ‘Interest no.5 - health and healthcare’ legt de ontwerper de nadruk op de angst van de Denen voor de H1N1 griep en hoe zij denken dat de Deense gezondheidszorg zo’n epidemie de baas kan worden. Ørntoft werkte samen met de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen bij het inzetten van micro-organismen om de diagrammen die de data moeten verklaren, vorm te geven. En bij Interest no.6 visualiseert hij de mening van de Denen over criminaliteit.

 

Locatie

Lezing op 20 september:
Huis voor Beeldcultuur
Reigerstraat 16 4811 XB Bred
 tel: 076 751 49 00
e-mail: info@huisvoorbeeldcultuur.nl
Kaartjes voor de lezing zijn te koop via: www.graphicdesignfestival.nl/nl/tickets/

Expositie:
MOTI - Museum of the Image
Boschstraat 22
4811 GH Breda
tel:  076 529 9900
e-mail: info@motimuseum.nl

... reageer