Vouwblad 10

Redactie Items, 27 september 2012

Vouwblad is een initiatief van drukkerij Lenoirschuring. De serie uitgaven visualiseren de passie voor het grafische vak. Voor ‘Vouwblad 10’ werden ontwerpers opgeroepen om met met monospace letters gemaakte ontwerpen in te zenden. Wim Crouwel koos daaruit tien ontwerpen. Deze zijn gebundeld in de ‘Vouwblad Monospace Collection die vanavond bij de drukkerij wordt gepresenteerd.

Het thema van de tiende editie van Vouwblad is 'New Alphabet' van ontwerper David Quay. Er kwamen 22 inzendingen binnen van zestien verschillende ontwerpers. SODesign stuurde vier met monospace letters gemaakte ontwerpen in waaronder Billiard (zie foto), Artù, Bloggy en Powerplay (art direction: André Toet. design: Jasper Nijssen), maar ook zijn er inzending van Ben Bos, Max Kisman, Conefrey Koeman Grafisch Ontwerp, Maud van Gool, Studio Nienaber - Dorothee Pape en Stephan de Smet.

Vouwblad is een serie uitgaven die de passie voor het grafische vak visualiseren. De drukkerij wil er de schoonheid van de combinatie van tekst, beeld, materiaal en kleur mee laten zien. Aanleiding voor deze uitgaven was een affiche dat de Amerikaanse typograaf Beatrice Warde al in 1932 voor de Monotype Corporation Ltd. maakte voor de presentatie van Eric Gill's nieuwe lettertype ‘Perpetua Titling’. De tekst beschrijft in de woorden van die tijd, de bijzondere waarde van de grafische industrie.

Eind 2005 plaatste de drukkerij de tekst op de buitenzijde van hun pand in Amstelveen en op de binnenzijde van hun kalender uit 2006. Zo ontstond het idee het blad rond te sturen aan ontwerpers in Nederland. Het resulteerde in de serie 'Vouwblad'.

Tijdens de presentatie van Vouwblad 10 zal Julius Vermeulen, ontwerper en adviseur op het gebied van kunst en grafisch ontwerpen bij PostNL, spreken over de toekomst van de postzegel. Een interessant onderwerp nu PostNL heeft bedacht om per telefoon te gaan frankeren.

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan bij arie@lenoirschuring.com. Aanvang  20:00 uur.

 

Locatie

Drukkerij Lenoirschuring
Kuiperij 13
Amstelveen
tel: 020 545 69 60

... reageer