Salone del Mobile #6

Arthur Groeneveld, 22 april 2012

Berichten uit Milaan

Arthur Groeneveld is werkzaam op de communicatieafdeling van UNStudio en blogt dagelijks voor Items over de Salone del Mobile in Milaan. Wat is er tijdens deze editie van de grootste designbeurs ter wereld te zien, en wie komen er op af? Arthur hopt van stoel naar kast naar lamp en struint in gesprek met ontwerper, producent, verkoper en bezoeker door de Salone. 

KABK – Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten

De Via Tortona - vroeger dé straat voor onafhankelijk design - voelt steeds commerciëler aan: de bassen van de muziek zijn buiten al te horen, de ruimtes zijn verduisterd met gigantische zwarte gordijnen en nachtclub-achtige uitsmijters kijken grimmig toe. Ondanks dit alles zijn er natuurlijk ook in Tortona pareltjes te vinden. Daarvoor moet je vaak net even een zijstraatje in, een hoek om of een binnenplaats oplopen. Een voorbeeld hiervan is de parallelstraat van de Via Tortona, de Via Voghera. Hier vindt de presentatie van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) uit Den Haag plaats in Studio Iroko.

Het feit dat de KABK zijn eigen locatie heeft komt het werk ten goede, in plaats van in klein gedeelte van een grote, gemeenschappelijke ruimte. De expositie ‘The Shephard of Stuff’ van twaalf studenten is onderverdeeld in twee zalen: de een compleet zwart, de ander compleet wit. De zwarte ruimte dient als theatrale expositieruimte waarin groot werk, videokunst en vormgeving samenkomen. Als je ogen net gewend zijn aan het donker stap je een helder verlichte, witte ruimte binnen die dient als interactief laboratorium. Bezoekers kunnen hier op een speelse wijze het werk van de ontwerpers zelf ontdekken. Vooral de projecten ‘Mobiles’ van Wais Wardak en ‘Foam Party – Seat Yourself’ Martijn Rigters vallen in de witte ruimte positief op.

Martijn Rigters presenteert een innovatieve mallentechniek voor de creatie van unieke, op maat gemaakte stoelen als commentaar op de eenheidsworst van massaproductie. In de witte ruimte nemen bezoekers plaats in een soort zit-hangmat bovenop de installatie. Na vijftien minuten in de hangmat gezeten te hebben, is het resultaat direct te zien, elke stoel is totaal anders omdat ieder lichaam een andere mal oplevert. Rigters heeft op deze manier standaardisatie, in de vorm van een productiemachine, gecombineerd met onderscheiding van producten.

Foam Party - Seat Yourself van Martijn Rigters

Zijn medestudent Wais Wardak presenteert zijn witte, minimalistische kubussen die slechts door de gebruikers ervan kunnen transformeren in stoelen. “Het interesseerde mij erg hoe je een totaal anoniem object, waar niemand zich van afvraagt wat het eventueel zou kunnen zijn, in een mum van tijd kunt laten transformeren in een nuttig gebruiksobject, zoals een stoel. Als de kubus ergens zal staan, zie je gewoon een kubus en zal niet gedacht worden dat deze ineens een stoel zou kunnen worden” aldus Wardak. Een tafel en een ligstoel op basis van hetzelfde principe zijn op dit moment in ontwikkeling.

Mobiles van Wais Wardak

Onder: Foam Party - Seat Yourself van Martijn Rigters (beeld: Arthur Groeneveld)

... reageer