Salone del Mobile #1

Arthur Groeneveld, 17 april 2012

Berichten uit Milaan

Arthur Groeneveld is werkzaam op de communicatieafdeling van UNStudio en blogt dagelijks voor Items over de Salone del Mobile in Milaan. Wat is er tijdens deze editie van de grootste designbeurs ter wereld te zien, en wie komen er op af? Arthur hopt van stoel naar kast naar lamp en struint in gesprek met ontwerper, producent, verkoper en bezoeker door de Salone. 

Introductie Salone del Mobile

Milaan heeft zich afgelopen weekend schrap gezet voor de 51e editie van Salone del Mobile: ’s werelds grootste interieurevenement. Tot en met zondag 22 april ademt de stad design. De halfjaarlijkse Milan Fashion Week, waar toonaangevende modeontwerpers hun collecties tonen, heeft plaats gemaakt voor deze designbeurs. In voormalige fabrieken, ondergrondse garages en gigantische loodsen laten nu productontwerpers hun ontwerpen zien.

In de dagen voorafgaande aan de Salone gonst heel Milaan al van de geruchten over de beste openingsfeestjes, spectaculairste locaties én natuurlijk wat de grote ontdekking van dit jaar gaat worden. Wordt het weer de al jaren geprezen expositie van de Design Academy Eindhoven of het eveneens uit Eindhoven afkomstige – Dutch Invertuals?

De commerciële, grote partijen showen in de RAI-achtige Fiera Milano. Opkomende ontwerpers, kunstacademies en studio’s kiezen liever voor de industriële wijk Lambrate, het creatieve Tortona of een plek in het stadscentrum. Zodra je de Interni vlag ziet wapperen in een willekeurige straat, een via privata, een palazzo of voor een museum dan weet je dat het raak is: hier gebeurt iets in het kader van de Salone. Die ontdekkingstocht maakt dat het grote publiek naast de professionals ieder jaar terugkeert.

Foto: Ventura Lambrate (beeld: Arthur Groeneveld)

... reageer