Salone del Mobile #4

Arthur Groeneveld, 19 april 2012

Berichten uit Milaan

Arthur Groeneveld is werkzaam op de communicatieafdeling van UNStudio en blogt dagelijks voor Items over de Salone del Mobile in Milaan. Wat is er tijdens deze editie van de grootste designbeurs ter wereld te zien, en wie komen er op af? Arthur hopt van stoel naar kast naar lamp en struint in gesprek met ontwerper, producent, verkoper en bezoeker door de Salone. 

Jorge Mañes Rubio – Useless

In het trappenhuis van een opgeknapte voormalige fabriek voel je direct dat er iets bijzonders aan de hand is. In een strakke, geheel wit maar sfeervol appartement is  tussen de keuken een halfopen kamer die gemaakt lijkt te zijn voor Useless van Jorge Mañes Rubio. Aan een houten frame boven een heleboel planten hangen op verschillende hoogtes lampen met een omhulsel van ijs. Dit ijs smelt en de druppels vallen in de aarde eronder. Bij het ontwikkelen van deze installatie stelde Mañes Rubio zichzelf de vraag wat er zal gebeuren als het verdwijnen van een object meer waardevol wordt dan de aanwezigheid ervan; kan de afwezigheid een primaire functie van een product worden.

Mañes Rubio, opererend op het gebied van communicatie, kunst en design vanuit zijn eigen studio Seethisway, studeerde en werkte onder andere al in Milaan en Madrid. In Londen studeerde hij aan de Royal College of Art. Afgelopen jaar streek hij neer bij Droog Design in Amsterdam. Kenmerkende werken van hem zijn een gigantische strip medicijnen en zijn afstudeerproject: de transformatie van de pelgrimsroute richting Santiogo de Compostella tot een industriele productielijn door middel van een mobiele machine die hij bevestigde aan zijn fiets.

Vijf designers, vijf huizen, vijf avonden voor vijf evenementen; deze expositie was daar een van. Steeds meer gebieden ontwikkelen zich tijdens deze designbeurs tot glimmende showrooms. Bijzondere, persoonlijke evenementen als deze, met dito sfeer, zijn een antwoord op een steeds massaler wordende Salone.

Foto: Useless (beeld: Arthur Groeneveld)

... reageer