Graphic Design Festival Breda -2

Viveka van de Vliet, 12 augustus 2012

Graphic Design Festival Breda (GDFB) is een tweejaarlijks internationaal festival over grafisch ontwerp. Van 19 t/m 23 september laat het de kracht en invloed zien van visuele communicatie in onze hedendaagse beeldcultuur door middel van exposities, lezingen, performances, urban interventions, masterclasses en workshops van zo’n 125 internationale ontwerpers.

Het thema van dit jaar is 'visual storytelling'. Door de enorme hoeveelheid visuele prikkels om ons heen, is tegenwoordig het gebruik van beeld alleen niet meer voldoende. Nieuwe tactieken zijn nodig om te zorgen dat mensen informatie begrijpen en onthouden. Daarom grijpen ontwerpers terug op de manier die we sinds de prehistorie gebruiken om kennis over te dragen; de ontwerper als verhalenverteller. In de aanloop naar het GDFB 2012 portretteert Items in een wekelijkse serie zeven ontwerpers die zich presenteren tijdens het festival.

Deel 2: Floris Kaayk en Human Birdwings

 

Floris Kaayk is regisseur, animator, en dit jaar creatief ambasadeur van Creatieve Stad Den Haag. Met zijn project Human Birdwings (2011-2012) neemt hij deel aan de expositie 'Small Stories Bigger Picture' dat het Graphic Design Festival Breda en Breda Photo organiseren in MOTI - Museum Of The Image. Hiermee sluit hij aan op het thema van het GDFB 2012: Visual Storytelling. Kaayk toont namelijk de kracht aan van het verhalen vertellen met zijn hoax van de eerste ‘Vliegende Hollander’. Hij laat in zijn fictieve online storytelling project zien hoe je met publieksparticipatie, een uitgekiende en zorgvuldige strategie en een goed verhaal enorm veel resultaat kunt bereiken via de sociale netwerken. Maar Human Birdwings stelt evengoed vraagtekens bij de betrouwbaarheid van verhalen en beeld. 

Het Human Birdwings-project is een levensecht experiment waarin de Nederlandse mechanisch ingenieur Jarno Smeets (31) - alias Floris Kaayk - met zelfgemaakte vleugels, een Wii controller en een HTC telefoon als eerste mens als een vogel de lucht invliegt en na honderd meter weer veilig voet aan de grond krijgt.

Samen met het Rotterdamse mediaproductiebedrijf Revolver Media bedacht hij deze ‘mocumentairy’. Een geloofwaardig sprookje dat een groot publiek moest ontroeren en prikkelen. Hieraan ligt een complex, zorgvuldig uitgedacht plan ten grondslag. Kaayk: “Door de inzet van social media YouTube, Facebook, Twitter en mijn blog probeerde ik het publiek deelgenoot te maken van een spannend experimenteel online storytelling format. Ik moedigde hen aan zelf ideeën, dromen en oplossingen aan te dragen voor het bouwen van de vleugels. De technologie en het verhaal achter de vleugels zijn zorgvuldig onderzocht met hulp en advies van vliegtuigbouwers en mechanisch ingenieurs. Zo heb ik hedendaagse technologie gekoppeld aan het online delen van kennis.”

De aanloop van acht maanden was nodig om het karakter van Jarno en de verwezelijking van zijn droom vorm te geven in veertien YouTube-filmpjes. Het sneeuwbaleffect is aangestuurd door op uitgekiende momenten de social media in te zetten en het publiek te betrekken.

Bij De Wereld Draait Door werd in maart dit jaar de waarheid achter het verhaal onthuld. Het effect was gigantisch: de filmpjes zijn inmiddels bijna negen miljoen keer bekeken op YouTube. Fans bleven gemiddeld dertig minuten op een blog, en er waren ruim 25.000 tweets. Kranten en internationale nieuwszenders als CNN, BBC en CBS maakten het wonder wereldkundig. Zelfs een animatieteam van George Lucas van Star Wars, heeft geprobeerd het geheim te ontrafelen.

"Het verheugt mij dat mensen de technische onmogelijkheden en de menselijke grenzen even konden laten voor wat ze zijn en deze persoonlijke maar evengoed universele droom met mij mee wilden beleven”, zegt de animator die tijdens zijn opleiding aan de St. Joost Academie en het Sandberg Instituut een fascinatie voor insecten, evolutie, technologie en toekomstvisies ontwikkelde.
Meer informatie: www.graphicdesignfestival.nl

 

Locatie

MOTI - Museum of the Image
Boschstraat 22 
4811 GH Breda
tel:  076 529 9900 
e-mail: info@motimuseum.nl

... reageer