Letterproeftuin dag 3

Redactie Items, 08 oktober 2012

Tijdens het Graphic Design Festival Breda 2012, dat net is afgelopen, streken de grafisch ontwerpers Yorit Kluitman, Timon van der Hijden en Jaron Korvinus neer met hun site specific grafische drukwerkplaats: de Letterproeftuin. Deel 3 en slot van de Items-serie.

‘Een gedachte van de reizende werkplaats Letterproeftuin is dat de tentoonstellingen die we organiseren niet gaan over een specifiek resultaat, over het geframede werk. Het is het ‘aan het werk zijn’ dat we tentoonstellen. Het momentum. We vieren de energie die ontstaat als je een groep hypergedreven ontwerpers bij elkaar zet. Dat is altijd spannend. Gaan de verschillende karakters, visies en werkmethoden wel klikken? Wat zal het resultaat worden? Zeker als je je bedenkt dat op de dag dat we beginnen met werken, iedereen elkaar dan pas voor het eerst ziet. Op het moment dat de eerste lijn, streep en letter wordt gezet, is het disco. Dan heerst er binnen no-time een werkethiek, ontstaat de loyaliteit en de bereidheid om inzichten te delen.

Jordy van den Nieuwendijk en Nathan Cowen zochten elkaar meteen op. Door gebruik te maken van alle beschikbare technieken reageerden ze op elkaar. Laag op laag. Ecoline, airbrusch, acryl en dan weer door de drukpers, enz... Hierdoor ontstonden verassende, gelaagde structuren. We verwachten dat Jordy de geboekte resultaten zal gaan gebruiken in zijn eigen werk. Yorit, Jordy, en Jaron zijn met plasticine klei kleine (typo-) grafische 3D sculpturen gaan maken om deze vervolgens letterlijk plat te persen. Hierdoor ontstond er een mooie vertaling van 3D naar 2D. Eén van de verrassende dingen was een bijzonder mooie spookafdruk van het pigment van de klei op een bovenliggend vel. Daarnaast zorgde de overgang van verschillende kleuren voor een bijzonder effect. Dit onderzoek gaf inzicht in deze moeilijk te beheersen techniek. Echt iets dat we nog verder kunnen ontwikkelen.

De heren van Fizzz Bzzzz hadden bij aankomst al een uitgedacht plan, waardoor spontane samenwerkingen met andere ontwerpers moeilijk was. Desalniettemin was het mooi om te zien wat ze deden met hun “Fizz Bzzzz Brillo boxes” (houtdrukken) en "Perkometry" (stempelcomposities van stukken dood varken). Enkele van hun gemaakte schilderijen lieten ze direct omzetten naar lasercut houtwerk om daar blinddrukken mee te maken. Zo hebben ze de combinatie van drukpers en de lasercutter goed benut.

 Nadat de gastontwerpers Nathan Cowen, Fizzz Bzzzz! and Jordy van den Nieuwendijk  in de Letterproeftuin in het Huis voor Beeldcultuur klaar waren met hun noeste arbeid, volgde een aantal Nedelandse ontwerpers hen op. Koen Taselaar, Erwin Thomasse, Jeroen Heeman and Freshco kwamen achter hun computers vandaan en maakten hun handen vuil. Ze mixten ambacht met hedendaagse techniek. De resultaten zijn omvangrijk en divers.

 We verbazen onszelf dat het iedere keer zo goed gaat, maar misschien is het niet zo wonderbaarlijk en zit het ingebakken in de genen van een visueel artiest: het altijd willen doen en maken.’

 

... reageer