Ultra-exclusief (met vage bedoelingen)

Robbert van Strien, 12 juni 2011

Wat schuilt er achter exclusieve website

's Werelds Meest Exclusieve Website - afhankelijk van de hoeveelheid volgers van je Twitter-account, kun je je bij deze website melden, en proberen toegang te krijgen tot de meest exclusieve virtuele ruimtes. Maar met welk doel?

Vorige week dook ineens 's Werelds Meest Exclusieve Website op, en stond meteen op alle blogs. Al na enkele uren werd de website 25.000 keer bezocht. Hoewel de exclusiviteit er snel af was - de afbeeldingen van de opeenvolgende niveau's bleken gemakkelijk te kraken - is het nog steeds onduidelijk wat precies het doel is van de website.

Voor de eerste deur heb je een geverifieerde Twitter-account nodig - sowieso slechts weggelegd voor de bekendere twitteraars: @itemsmagazine werd direct de deur gewezen. De website verwijst het klootjesvolk door naar een website die 'less discriminating' is - de homepage van restaurantketen Olive Garden.

Wie de tweede deur haalt, krijgt pas toegang met vijfduizend volgers; voor de derde zijn er 25.000 nodig, voor de vierde 100.000; voor de vijfde 500.000. Verder dan de vijfde deur is tot nu toe niemand doorgedrongen, maar het lijkt erop dat voor deur zes en zeven respectievelijk een en vijf miljoen followers nodig zijn.
Zoals gezegd werd de website vrij snel gekraakt, en zijn de beelden van de meest exclusieve niveau's vrijgegeven. Maar de website roept nog steeds een hoop vragen op: wat is het nut van al deze mystiek?

Is het een slimme viral-campagne van Olive Garden? Een enorme hoeveelheid bezoekers komt op de site van de keten terecht, en wordt er daarbij aan herinnerd dat Olive Garden een sympathiek bedrijf is. Het kan echter ook een sneer zijn naar Olive Garden en haar bezoekers - simpel voedsel voor het simpele volk. Of is het een cynisch commentaar op de invloed van twitter op het sociale leven, waarin je hoeveelheid followers je aanzien bepaalt?
Inmiddels is duidelijk dat de website is bedacht door een groep marketeers met een achtergrond in viral-marketing; maar hun spaarzame toelichting maakt de achterliggende gedachte er niet duidelijker op.Het lijkt te gaan om viral-pour-le-viral, en er lijkt zelfs een zeker idealisme achter al die exclusiviteit te liggen. Een van de makers, Jeff Greenspan (de man achter o.a. de viralcampagne Hipster Traps) licht toe: “The bigger take away is that this could serve as a meeting place for influential people from all walks of life. And we as the Twitter audience could get to be a fly on the wall for the conversations and new friendships that might be born from the meetings inside the site.”

... reageer