Edits op bouwhekken

Redactie Items, 13 september 2012

Edits is wellicht de enige (tijdelijke) tentoonstelling met 260.000 bezoekers per dag. In opdracht van N8, de organisator van de jaarlijkse Museumnacht maakten jonge ontwerpers, kunstenaars en illustratoren werk voor op de bouwhekken rondom het Amsterdamse Centraal Station. Ze lieten zich daarbij inspireren door één van de vijftig musea die de stad rijk is.

Ontwerpers – of ze nu jonge zelfstandigen zijn, studenten aan de Rietveld Academie of grafische ROC opleiding -  konden zich aanmelden via de website van N8. Een jury bepaalde wie het ontwerp mocht uitvoeren. Op deze manier zocht de stichting nieuw talent. In een jaar tijd werden in drie rondes in totaal 21 ontwerpen gepresenteerd. De geselecteerde jonge ontwerpers werden gekoppeld aan een museum en kregen vervolgens de vrije hand een ontwerp te maken voor de zestig meter lange bouwhekken rond het CS.

Onder hen ‘Largetosti x De Hortus’ van de tweekoppige designstudio Largetosti. Zij vertalen de verhalen van de Hortus die zij hoorden van bezoekers, opzochten in boeken en bekeken op foto’s, in infographics. “In een wereld van steden en data vormt informatie een nieuwe natuur, even divers en indrukwekkend als zijn biologische voorloper”, zeggen ze. “Het beeld dat ontstond uit al die data weerspiegelt de rijke geschiedenis van de Hortus." 

‘We hide in plain sight’
van Sjoerd van Rijen voor het museum
 Ons’ Lieve Heer op Solder. Wat de examenstudent Visual Design aan het Sint Lucas aansprak aan deze voormalige schuilkerk, was vooral de rebelse gedachte erachter. Als concept nam hij een katholiek kruis, het symbool van de Ons’ Lieve Heer kerk en plaatste dat achter een patroon van Amsterdamse andreaskruizen. Dit kruis is pas te zien vanaf een grote afstand of als je heel goed kijkt. “Het is optisch bedrog. Het kruis is wel aanwezig maar niet altijd zichtbaar en soms zelfs alleen zichbaar voor diegene die het willen zien”, zegt de ontwerper.

En in ‘Party like it’s 1888’
 probeerde illustrator Stefan Glerum , ooit assistent van Joost Swarte, voor het Van Gogh Museum een ludieke draai te geven aan zijn illustratie door te  benadrukken dat het Vincent van Gogh in zijn leven niet echt meezat, in tegenstelling tot de roem die hij en zijn werk nu hebben. Daarbij heeft hij, zoals hij zelf zegt, een flauwe geschiedenis bedacht voor het ontstaan van de Zonnebloemen.

Wie de werken wil zien, moet nu gaan kijken, want hoe lang alles aan de bouwhekken blijft hangen weet de gemeente Amsterdam nog niet.

Beeld onder: Big Horse, Walk or Not! van Johannes Breyer voor Eye

... reageer