Herstart Cor Unum Contemporary Ceramics

Peter van Kester, 14 november 2012

De afgelopen drie jaar was het stil rond keramiekbedrijf Cor Unum. Met een nieuw atelier, nieuwe ontwerpen, en volgend jaar het zestigjarig jubileum, is het bezig aan een come-back.


Beeld: Jheronimus Bosch 500-vaas

Ondanks vazen met commerciële potentie van Benno Premsela en Geert Lap, slaagde de keramiekfabrikant Cor Unum er niet in de verkoop uit te breiden. In 2009 ging het bedrijf jammerlijk failliet, een maand later volgde al een doorstart. Men deed tijdelijke projecten voor bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum met de imponerende, monumentale collectie ‘The poor man’s gold’ van Joost van Bleiswijk. En werkte hard aan een come-back.

Afgelopen oktober betrok Cor Unum Contemporary Ceramics, inmiddels een stichting, een nieuw atelier. Een ruimte van bijna 400 vierkante meter in de voormalige Gruyter Fabriek in Den Bosch. Een broedplaats, waar het borrelt en waar behalve veel keramisten ook allerhande creatievelingen neerstreken. Vier mensen van een sociale werkplaats zijn bij Cor Unum gedetacheerd. Gedreven assisteren zij directeur Lotte Landsheer en modelleur Ton Musch. Bijzonder is ook de nauwe samenwerking met de MBO-opleiding Sint Lucas in Boxtel. Cor Unum is nu een erkend leerbedrijf dat in het Lab tien studenten de kneepjes van het vak leert.


Beeld: Vogelhuisjes van Lotte Landsheer

De laatste jaren heeft Cor Unum enthousiaste nieuwe ontwerpers aangetrokken, onder wie Alex de Witte. Hij koos uit het archief vazen van Zweitse Landsheer, de vader van de nieuwe directeur, en sneed deze in stukken. "Die voegde hij samen tot nieuwe composities, gebruikmakend van sugru. Dat een nieuw silicone rubber uit Engeland in vele kleuren dat na toepassing snel hard wordt”, legt Lotte Landsheer uit. “Omdat hij bestaande mallen gebruikt, besparen we op ontwikkelingskosten.” Ook zijn schenkkan ‘Porron’, geïnspireerd op de leren zakken waaruit Spaanse boeren op het land drinken, is nu in productie. Cor Unum maakt ook porseleinen sieraden van Elasticbrand die in het Europees Keramisch Werkcentrum werkte. Grappig zijn de vogelhuisjes van Lotte Landsheer zelf. Zij nodigen trekvogels uit om te broeden in het caravan-huisje. Zeevogels kunnen terecht in het vuurtorenkastje en de koekoek in het klokhuis.

Ooit had Cor Unum, in 1953 opgericht als sociale werkvoorziening, zesenvijftig mensen in dienst. Zij produceerden serviezen en vazen van Jan Schuurkes en Zweitse Landsheer, die het bedrijf vanaf 1957 groot maakte. Toen de verkoop stagneerde nodigde Gijs Bakker vanaf 1993 grote namen uit als Marc Newson, Jasper Morrison, Lars Spuybroek, NL-architects en Konstantin Grcic. Daarna ontwikkelde Ed Annink collecties met Bertjan Pot, Ineke Hans en Demakersvan. Hoe gedurfd en interessant deze collecties ook waren, de onderdelen stelden hoge technische eisen die Cor Unum niet altijd kon waarmaken. Lotte Landsheer: “Veel van deze modellen zijn wel weer leverbaar via onze webshop. Daarnaast verkopen we via het SM’s en het keramiekmuseum Princessehof en zetten we een distributienet op via galeries en winkels.” Cor Unum ontwikkelt ook relatiegeschenken en levert maatwerk. Bijvoorbeeld aan architecten van bijvoorbeeld het Paviljoen de Zeester in Noordwijk, en aan het Jheronimus Bosch Art Center waarvoor een zeven meter hoge Tuin der Lustenfontein werd gerealiseerd.

In 2013 bestaat Cor Unum zestig jaar en gaat dat uitbundig vieren. Met een jubileumexpositie in het SM’s in ’s-Hertogenbosch, dat bij de opening van het nieuwe pand het archief ontving, met keramiekdiners en wandelingen in de stad.

Locatie

Cor Unum Contemporary Ceramics
De Gruyterfabriek
Veemarktkade 8 (ingang N)
5222 AE  ’s-Hertogenbosch
tel: 073 303 00 58 / 06 52 58 65 00
e-mail: info@corunum-ceramics.com

... reageer