Boijmans Van Beuningen opent Collectie Vormgeving

Redactie Items, 16 februari 2013

Dutch Design uit 7 eeuwen

Na het Stedelijk Museum Amsterdam heeft nu ook het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen zijn collectie design een nieuwe opstelling gegeven. De Collectie Vormgeving maakt onderdeel uit van het programma ‘Design in Boijmans’. Dit voorjaar staan vormgeving en het ambacht centraal in het museum : op 9 maart opent de tentoonstelling ‘Hand Made: lang leve het ambacht’.

In acht zalen van Boijmans Van Beuningen kan de bezoeker zeven eeuwen Nederlandse vormgeving volgen, aan de hand van een dertigtal thema's. Terloops chronologisch geordend, laten die thema's zien hoe ontwerpers zich door de eeuwen heen op steeds wisselende aandachtgebieden richtten, variërend van oplossingen voor bepaalde problemen tot nieuwe variaties op bestaande modellen.

Zo zijn de resultaten te zien van de zoektocht naar een adequate imitatie van het kostbare Oosterse porselein in de 17de en 18de eeuw. Deurkrukken laten zien hoe vormgevers sinds de vorige eeuw bewust zoeken naar exemplaren die goed in de hand liggen en hoe men door experimenten met gebogen hout er steeds beter in slaagde om een betaalbare en comfortabele stoel te maken. De thematische selectie maakt de diverse ontwikkelingen in de vormgeving zichtbaar.

Gerelateerd aan de nieuwe opstelling is het project 'Smart Replica's', een samenwerking tussen het museum en ontwerper Maaike Roozenburg. Tijdens Items Live @ Object Rotterdam lieten Roozenburg en Boijmans conservator Alexandra Gaba-van Dongen zien hoe zeer oud serviesgoed uit de collectie via 3D-scans en -prints tot nieuw leven wordt gewekt.


Herman Doomer: kabinet, 1640-1650, materiaal: ebbenfineer op eikenhout, geperst en gekleurd walvisbalein, zilver, belegging van verschillende houtsoorten, 168 x 105 x 54 cm., collectie Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Tom Haartsen

In de nieuwe opstelling zijn, naast hedendaags Dutch Design en stukken van De Stijl, ook voorbeelden uit de rijke collecties keramiek, meubels en glaswerk te zien. Ook worden minder frequent geëxposeerde objecten getoond, zoals geëmailleerde plaquettes uit de late middeleeuwen en industriële vormgeving uit de na-oorlogse wederopbouw periode. Bovendien zijn enkele belangrijke nieuwe aanwinsten opgesteld, waaronder een bijzonder 17de-eeuws kunstkabinet van Herman Doomer, een exceptioneel klokkenstel van Emile Gallé en de ‘Downstairs Light’ van Bertjan Pot uit 2012. 


Tentoonstellingsoverzicht De Collectie Vormgeving, Museum Boijmans Van Beuningen, 2013, met Bertjan Pot: Downstairs Light, 2012.  foto: Lotte Stekelenburg 

De gehele collectie toegepaste kunst en design van Museum Boijmans Van Beuningen bestaat uit ruim 45.000 objecten. De huidige selectie bevat zo’n 600 objecten. Door de werken in de opstelling elke twee jaar te wisselen zijn steeds andere topstukken te bewonderen. In het nieuwe Collectieboek, ontwikkeld door Joost Grootens, is veel aandacht voor deze collectie. Met foto’s en beschrijvingen worden werken als het kunstkabinet van Herman Doomer in meerdere contexten geplaatst en nader toegelicht. Deze opstelling van de Collectie Vormgeving is gedurende twee jaar te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

 

... reageer