Huis-, tuin- en keukenorkest

Robbert van Strien, 28 maart 2011

Luidruchtig oud keukengerei krijgt tweede leven - als instrument

Componist en dirigent Michael Petermann verzamelde tientallen oude huishoudelijke apparaten in een gelegenheidsorkest. Dit Blödes Orchester treedt op in het Museum Für Kunst Und Gewerbe Hamburg.

Elektrische broodmessen zoemen, bonkende centrifuges en druppelende koffiezetapparaten doen de percussie. Ergens zoemt een blender ritmisch, terwijl de oude scheerapparaten hun steentje bijdragen en knalroze mixers een dramatische laag toevoegen; oude stofzuigers geven het geheel een bombastisch karakter.
Oude designklassiekers, inmiddels opgenomen in de canon van de ontwerpgeschiedenis, duiken op als muziekinstrumenten in dit 'Stomme Orkest' van Michael Petermann. Die laat daarmee niet alleen zijn talent als muzikant zien, maar vond ook een zeer levendige manier om deze prachtige objecten, inclusief hun karakteristieke herrie, tentoon te stellen.

Blödes Orchester van white tube op Vimeo.

Via: Laughing Squid

... reageer