Items archiefthema’s

Max Bruinsma, 23 maart 2011

30 jaar reflectie op design

Dertig jaar berichtgeving en reflectie op design, dat is het archief van Items. Tot nu toe was het vooral een lange en nog steeds groeiende rij prachtige tijdschriften op de boekenplank van onze redactie. Het is al lang onze wens om dat archief meer toegankelijk te maken, zodat het ook voor mensen die niet al jarenlang Items abonnee zijn een bron van informatie wordt.

Daarmee zijn we nu begonnen. Omdat het met onze beperkte middelen ondoenlijk is om het gehele archief van nu 163 nummers te digitaliseren en te beschrijven, hebben we gekozen voor een thematische aanpak: we zetten een aantal onderwerpen die in het design al heel lang spelen op een rij en kiezen daar de artikelen bij die in Items over die onderwerpen zijn verschenen.

Ook dat is een hoop werk, en het zou onmogelijk geweest zijn deze archiefthema’s nu te presenteren zonder de inzet van Ragna Manz en Fritzi Ponse, twee stagiaires – studenten van de Master Design Cultures van de VU – die het Items archief in kaart hebben gebracht. Ze hebben vervolgens vier thema’s onderzocht en van een inleiding voorzien, en er een ruime selectie van artikelen bij gevonden en beschreven. Onze webredacteur Robbert van Strien, ook student bij Design Cultures, heeft nachtenlang doorgewerkt om de selectie uit de originele Items nummers te scannen en geschikt te maken voor de website. Onze dank daarvoor is groot!

Onder het menu-item ‘archief thema’s’ vind je nu de verzamelpagina’s van de eerste lijnen die door het archief van Items zijn uitgezet. We zullen er in de loop der tijd thema’s aan toevoegen en bestaande thema’s uitbreiden. Zo groeit er op deze site een database die naar onze mening van niet gering belang is voor de geschiedschrijving van het ontwerpen in Nederland. We wensen de bezoekers aan onze site veel lees- en kijkplezier!
 

... reageer