Marten Jongema overleden

Max Bruinsma, 10 april 2011

Affichemaker en curator

Vrijdag is de markante grafisch ontwerper en conservator van het Stedelijk Museum, Marten Jongema (1951) overleden aan een ernstige ziekte.

Als ontwerper met een kunsthistorische achtergrond maakte Jongema in de jaren '80 en '90 prachtige, vaak geschilderde, affiches voor vooral culturele opdrachtgevers als Theatergroep Carrousel en de festivals Boulevard of Broken Dreams, De Parade en Springdance.

In 2004 werd hij conservator grafische vormgeving en later curator van de afdeling Presentaties bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het museum wijdt een In Memoriam aan Jongema: "Wij herinneren ons Marten als een inspirerende, licht anarchistische en bijzonder geliefde collega."

Items publiceerde in 1994 een interview met Jongema, "een bevlogen beeldenmaker."

Beeld: Affiche Boulevard of Broken Dreams, 1987

... reageer