Wandbespanningen van Claudy Jongstra in de Hortus

Robbert van Strien, 21 december 2010

Voor het café van de Hortus Botanicus in Amsterdam ontwierp Claudy Jongstra 'Capitulare de Villis', een serie wandbespanningen gemaakt van de wol van haar eigen schapenkudde. Het werk is vanaf 16 december te zien.

Claudy Jongstra, die recent de Doen|Materiaalprijs won voor haar duurzame en innovatieve gebruik van materialen, maakte de wandbespanning in opdracht van het museumcafe van de Hortus Botanicus in Amsterdam. De wandbespanningen zijn niet alleen mooi, maar verbeteren ook de akoestiek in de ruimte; bovendien werd onder de laag wol van Jongstra's eigen schapenkudde een laag 'minerale wol' aangebracht die isolerend werkt.

De titel van het werk komt van de verordening van Karel de Grote uit de 9e eeuw, waarin werd bepaald welke geneeskrachtige kruiden verbouwd moesten worden op landgoeden die hij zou kunnen aandoen. In het kleurenpallet van het werk gebruikte Jongstra verschillende van die plantensoorten.

... reageer