Toekomst designers

Max Bruinsma, 08 april 2011

Rolling Stone kiest 20 invloedrijke ontwerpers

Alice Rawsthorn en Paola Antonelli, twee van de meest invloedrijke designcritici ter wereld, hebben voor de Italiaanse editie van het roemruchte tijdschrift Rolling Stone twintig ontwerpers en designstudio's aangewezen als de smaakmakers van het komende decennium.

Rawsthorn, designcriticus van o.a. de New York Times en Antonelli, design conservator van het New Yorkse Museum of Modern Art, hebben gezocht naar ontwerpers uit alle disciplines en uit alle werelddelen. Opmerkelijk is hun verklaring voor het feit dat er ongeveer evenveel vrouwen als mannen op hun lijst staan: "Als we ons tot traditionele disciplines hadden beperkt, zoals grafisch- of productontwerpen, was de genderbalans misschien anders uitgevallen. Maar we keken ook naar nieuwe disciplines – en naar hoe de oude evolueren – en daar zie je dat de karakteristieke kwaliteit samenwerking is, zowel op persoonlijk vlak als in het samenvoegen van elementen uit verschillende gebieden. Daar zijn vrouwen goed in."

Vier van de twintig uitgelezen ontwerpers zijn Nederlanders: Christien Meindertsma, "in de voorhoede van het conceptuele, critische design," en als onderzoeker van de lang verwaarloosde plattelandscultuur; Joost Grootens, "heruitvinder van de gedrukte atlas in tijden van sateliet navigatie, Google Earth en het internet"; Metahaven, "Dutch design provocateurs die grafisch ontwerpen gebruiken als gereedschap om politieke en culturele kwesties te onderzoeken"; en de Khatt Foundation, opgericht door de Libanees-Nederandse typografe Huda Smitshuijzen-AbiFares, "een Nederlands-Arabisch netwerk dat het debat over design in de Arabische wereld wil stimuleren en letterontwerpen inzet als brug tussen culturen."

Andere ontwerpstudio's op de lijst zijn BERG London, Forma Fantasma, Institute of Play en Visual Editions. De volledige lijst is te zien op de site van de officieuze Salone woordvoerder Domus.

De selectie in de Italiaanse editie van Rolling Stone wordt komende week in Milaan, tijdens de Salone gepresenteerd.

... reageer