Reciprocity

Chris Reinewald, 10 oktober 2012

Zoals de woordspelerige naam al aangeeft - wederkerigheid - duiken overal designpresentaties op tijdens Reciprocity. Deze internationale Design Biënnale speelt zich tot 28 oktober af op diverse locaties in Luik.

 

In de winkelgalerij Saint Lambert kijken shoppers verbaasd naar op olieblikken uitgestalde tondeuzes, mobieltjes en tassen. De uitstalling moet hen gaandeweg doen beseffen dat de voorwerpen niet alleen door de Waalse industrie zijn geproduceerd maar ook ontworpen.

In het charmant-sjofele stadspaleisje d’Ansembourg zijn monitoren geplaatst waarop ontwerpers ingaan op de ontwerpprocessen rond onder meer Tupperware schalen, modulaire en gefreesde graniet vloerdelen, een KIA autospoiler en een routeplanner. Verder vinden er lezingen en symposia met internationale ontwerpgrootheden plaats.

In de aanloop naar Luik als mogelijke locatie voor de Wereldexpo 2017 zijn er sociaal designprojecten in de wat verloederde, multiculturele binnenstad. Langs vormlustige gordijnenpaleisjes passeer je een pop-up store met opgewekt recycle bricoloagedesign: lampen en een kastje van (zo te zien) reclameborden.  

Beeld: Memorabilia, Eugenia Morpurgo en zelf te repareren schoenen. Foto Chris Reinewald

In een voormalige kerk naast het Waals Museum zijn voorwerpen met een Proustiaanse onvrijwillige herinnering te zien. Een setje zolen en schoenen herinnert aan hoe de grootouders van de ontwerper zelf hun schoenen herstelden. Prachtig poëtisch zijn ‘snijklankplankjes’ met verschillende inkepingen. De Zuid-Koreaanse ontwerper Eugenia Morpurgo roept met de hak en snijgeluiden zijn jeugd op: zijn moeder die in de keuken lekkere hapjes stond te maken. En Musée Grand Curtius toont Sottsassachtige glasobjecten waarvoor basisscholieren de schetsen maakten, gebaseerd op het ook hier geëxposeerde en al eeuwen gemaakte glaswerk van Val Saint Lambert.

Beeld: Craft & Industry, hoeveel is industrie en hoeveel ambacht? Foto Chris Reinewald

Niet te missen zijn de exposities in ESA Saint Luc, de plaatselijke designopleiding, net over de Maas in een voormalige kazerne. Een meterslange opstelling met uiteenlopende voorwerpen laat in oplopende volgorde zien welk percentage van een product ‘ambachtelijk’ is en welk industrieel. Uiterst links vinden we een raku gestookt theekopje en geweven tassen: respectievelijk 1 en 2% industrieel. Halverwege blijken zowel de designklassieke Eames opbergkast als de Freitag-tassen uit vrachtwagenzeil ongeveer 50/50 craft/industry te zijn. Niet geheel zonder symboliek besluit een Macbook Air met 1% craft de productopsomming.

Toch lijkt hier sprake van een lichte begripsverwarring. Iets handmatigs impliceert natuurlijk niet meteen dat dit ook van een ambachtelijke visie getuigt. Dat wordt bewezen door de afgeschuurde metalen gebruiksvoorwerpen uit Japan, die ook in de hal worden geëxposeerd.

Beeld: Naked Design, Japanse gebruiksvoorwerpen

Door naoorlogse grondstofschaarste gedwongen, maakten anonieme Japanse ambachtslieden uit het wel overvloedig aanwezige metaal van vliegtuigwrakken een prachtige helm, politiefluitje, naaimachientje, stofzuiger of een pootloze stoel met laag eettafeltje. Quasi industrieel maar van een pure, naakte ambachtelijke schoonheid zoals alleen Japanners dat kunnen.

Foto onder: glaswerk van Bihain gebaseerd op schetsen van kinderen in MUsée Grand Curtius

 

 

 

Locatie

Reciprocity, tot 28 -10 op diverse locaties in Luik
www.designliege.be
info@designliege.be
+32(0) 4 232 86 74

... reageer