London Design Festival

Jeanne Tan, 11 oktober 2012

Dutch Design in Londen

De herfst begint met de tweede piek in het designjaar – een tsunami van jaarlijkse designevenementen. Een van de epicentra ervan is het London Design Festival (LDF). De 12de editie werd gevierd met zo’n 300 events, waaraan rond de dertig Nederlandse ontwerpers en bureaus deelnamen.


Moooi presentatie

Bedrijven als NGispenN, Mosa and Prooff waren te zien op de favoriete festivallocaties Tent en 100% Design London, terwijl Montis en Pastoe kozen voor de nieuwe loot aan de festivalstam, Designjunction. In hun eigen permanente showroom in het West End toonde Moooi bestaand en nieuw werk in een gestileerde opstelling. Een brug verder had Piet Hein Eek een presentatieplek aan het water bij The Dock van Tom Dixon. Naast een nieuwe vrijstaande lamp die op een lampekappenboom leek was hier ook een samenwerkingsproject met Lotty Lindeman te zien. Tord Boontje opende zijn thuisbasis in Londen voor het publiek met een nieuwe tentoonstelling van zelf-geproduceerd werk onder de titel Squirrel’s Electro Garden Party. Hij toonde Lightweight, een opmerkelijke collectie lichtgewicht lampen die je zelf kunt verzwaren met bijvoorbeeld een steen, de sieradencollectie Cherry Pip, gemaakt van Swarovski kristal en kersenpitten, en The Squirrel Shoe + Oak Leaf Frills, schoenen die voortkwamen uit de samenwerking met de in Londen woonachtige Canadese schoenontwerper Tracey Neuls.


Tord Boontje, Lightweight

De opkomende Nederlandse namen werden gerepresenteerd door Connecting The Dots, die met een Nederlandse groepstentoonstelling debuteerden in Tent, ondersteund door een Londense editie van hun magazine. Rik ten Veldens zelfdragende Single Knotted Wire chair is geknoopt uit een enkele lijn van zeiltouw. Bo Reudler en Olav Bruin’s Bamboo Windsor Chair is een herinterpretatie van de klassieke Windsor stoel in bamboe en rotan. Studio-Re-Creation’s The Scrap Staffy bleek populair bij de honden onder de bezoekers. Ook in Tent was Lambert Kamps’ opblaasbare en met dekens afgewerkte Cozy Shelter inderdaad een gezellig hoekje voor tentoonstellingbezoekers.


Rik ten Velden, Single Knotted Wire chair

Aan de andere kant van de stad liet een samengestelde tentoonstelling in de winkelruimte van Mint een eigenzinnige keuze zien van opkomende ontwerpers als Siba Sahabi, Earnest Studio en Lex Pott, allen ontwerpers van nieuwe productieprocessen. Kirstie van Noorts 6:1 Collectie verwerkt afvalproducten van de porseleinindustrie in Cornwall tot nieuwe keramische bekers en schotels die de kleur, textuur en structuur van het afvalmateriaal op de voorgrond plaatsen. Haar collectie is een van de kanshebbers voor de Doen | Materiaalprijs 2012.


Kristie van Noort, 6:1 collectie

Hieronder: Connecting the Dots, overzicht
(foto: James Champion)

Locatie

London Design Festival
60 Frith Street
London W1D 3JJ
tel: +44(0)20 7734 6444

... reageer