Museumwoning

Chris Reinewald, 12 oktober 2012

Zestig jaar nadat Koningin Juliana de huissleutels aan de eerste bewoners van het nieuwe Amsterdam-Slotermeer overhandigde, opent in deze tuinstad een museumwoning. Daarmee wordt het de naoorlogse wederopbouw van ons land gevierd.

Het idee van de initiatiefnemer, het Van Eesterenmuseum, was om een leeg gekomen woonhuis aan de Freek Oxstraat – een ontwerp van de architecten Brouwer, Nielsen en Spruit - in te richten volgens de, vaak als bedillerig ervaren, idealen van de Stichting Goed Wonen. 

Designhistorici Petra Timmer en Max Meijer (TiME) probeerden een inmiddels iconische foto van Jan Versnel met een Goed Wonen-inrichting zoveel mogelijk te reconstrueren. Gezocht werd naar passende ontwerpen van Wim Rietveld, Kho Liang Ie, Mart Stam, Wim Gispen en Johan Niegeman en van fabrikanten als Pastoe, Artifort, ‘t Spectrum en De Ploeg. Karel Bodegom eigenaar van het Haagse bureau voor binnenhuisarchitectuur Bas van Pelt, destijds Goed Wonen-detaillist, adviseerde over inrichting en kleurstelling.

Beeld: Bruynzeel keuken. Foto Jolanda Rovers

Zonder al te veel budget organiseerden museumdirecteur Hans van der Schaaf met de designhistorici via de sociale media twee inzamelmiddagen. Buurtbewoners, maar ook mensen van ver daarbuiten, kwamen spullen aanbieden. Al gauw droeg een buurtgenoot net zo’n plafond-pendellamp binnen als op de zwart/wit foto. Aan Tomadorekjes, icoon van de jaren zestig, was er geen gebrek. Een nog mooie slaapbank van Martin Visser kocht men uiteindelijk voor een schappelijk prijs via Marktplaats. Voor passend behang reisden Timmer en Meijer naar de ‘moeder aller behangwinkels’: naar het 81-jarige familiebedrijf Priem in Gent. In Genemuiden legden ze daarna de hand op een authentieke sisalmat. Stadsmuseum Zoetermeer leende een geiser uit voor de Piet Zwart-keuken van Bruynzeel.

 Daarna volgde een strenge selectie. Waren dat puntige schemerlampje, de Schildpad-pop met zelfgehaakte kleertjes, en het niervormige klokje wel authentiek jaren vijftig/zestig?

Voor de overlevering – het immateriële erfgoed - legde men de schenkers, het door hun geschonken object en het verhaal dat er bij hoort vast. Daarna gingen vrijwilligers behangen, schilderen, stofferen. Op het uiteindelijk tomaatrood geschilderde blauwe behang schroefde men een multifunctioneel Pilastro-rek.

Beeld: Woonkamer met gordijnen van De Ploeg, Pastoe-Tomado-draadstoelen, salontafel ‘de Mug’ van Wim Rietveld.Foto Jolanda Rovers

Het resultaat is verrassend. Kleuriger dan je verwacht. De blauwe Ploeg-gordijnen dompelen de nog televisieloze huiskamer in een Scandinavische sfeer. Verder valt op dat de draadstoelen en mandjes nooit bedoeld waren om antiek design te worden. Ze ogen na al die decennia onontkoombaar ietwat armoedig.

Huisbaas, eigenaar en subsidiegever De Alliantie stelt de museumwoning een jaar als zodanig beschikbaar. Gedacht wordt nog aan een bestemming als Bed & Breakfast in deze tuinstad waar inmiddels 120 nationaliteiten wonen.

Voor rondleidingen kijk op www.vaneesterenmuseum.nl of stuur een e-mail naar: museumwoning@vaneesterenmuseum.nl

Beeld: Iconische Goed Wonen-interieur. Foto Jan Versnel.

 

Locatie

Van Eesteren Museumwoning
Freek Oxtraat 27 hs
Amsterdam Nieuw-West

Van Eesterenmuseum (in Broedplaats de Vlugt)

Burgemeester De Vlugtlaan 125

1063 BJ Amsterdam

 
... reageer