Salone del Mobile #7

Arthur Groeneveld, 22 april 2012

Berichten uit Milaan

Arthur Groeneveld is werkzaam op de communicatieafdeling van UNStudio en blogt dagelijks voor Items over de Salone del Mobile in Milaan. Wat is er tijdens deze editie van de grootste designbeurs ter wereld te zien, en wie komen er op af? Arthur hopt van stoel naar kast naar lamp en struint in gesprek met ontwerper, producent, verkoper en bezoeker door de Salone. 

Een van de meest spectaculaire installaties van de Salone was Analogia #001 van Andrea Mancuso en Emilia Serra. Deze installatie zette je op het verkeerde been: je waande je bij binnenkomst in een compleet witte ruimte met schetsen op de muur. Maar vervolgens bleken de tekeningen 3D-objecten te zijn en werd je even duizelig. Na een tijdje zag je het pas: door de gehele ruimte waren van wol objecten gemaakt met behulp van gespannen visdraden. Zodra je een foto van de installatie maakt, wisselt het beeld in je hoofd van 3D naar 2D.

De ontwerpers zijn de Italiaanse architecte Emilia Serra en de productdesigner Andrea Mancuso, beiden met veel ervaring in onder andere interieurdesign, installaties, conceptuele projecten en video-installaties. Juist onze verschillende achtergronden - architectuur en productdesign - versterkt de benadering en verkenning van deze ruimte. We kijken goed naar de ruimte en naar hoe mensen door deze ruimte bewegen. Het doel is dat de toeschouwer de functionaliteit van objecten in zijn of haar leefruimte te onderzoekt en herontdekt. We beginnen met het schetsen van verschillende ideeën op papier, die we later hertekenen in 3D-software die puur als voorbeeld dient. Uiteindelijk bepalen wij de beste plaatsing van de objecten in de ruimte. Het proces van het schetsen, de 3D-tekeningen en de uiteindelijke uitwerking met wol wijst ons vanzelf de weg.”

... reageer