Boom voyage

Kim Hoefnagels, 23 november 2012

Is het een koffer of is het een speaker? Ontwerper Pieter Verhoeven combineert in zijn ‘boomboxes’ het beste van beide: een goede geluidskwaliteit die je overal meer naartoe kan nemen.

Wie gaat er nog zitten om te luisteren naar muziek? Je loopt door de kamer, doet tussendoor allerlei andere dingen, en je wilt overal een goed geluid. Ook wanneer je een dag lang in het park of de achtertuin vertoeft, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of de batterij wel voldoende is opgeladen.

Met die gedachte maakte Pieter Verhoeven, gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), zijn eerste boombox. ‘Terwijl ik met een nieuw, ingewikkeld ontwerp bezig was, kwam ik een paar mooie oude koffers tegen in tweedehands winkels. Dat bracht me op het idee om deze om te bouwen, in plaats van zelf de behuizing te maken’, vertelt Verhoeven. En dat bleek een schot in de roos. ‘Een koffer is heel geschikt als speaker, want het is een gesloten doos, lichtgewicht en heeft een handvat.’

Beeld: Boombox, 'Child in Time' (Foto: e-lucie.com)

Toch is het niet de bedoeling dat je er daadwerkelijk iets mee vervoert, dat zou de geluidstechniek mogelijk beschadigen, maar het ziet er wel ongelooflijk cool uit zo'n speaker gemaakt van oude koffers. 'Vintage koffers zijn collectors items op zich, maar in het tijdperk van rugzakken en trolleys, neigen ze te verdwijnen onder een dikke laag stof’, zegt Verhoeven. ‘Net zoals oude speakers die vaak, ondanks hun perfecte staat, zonder pardon worden afgeschreven’.

Beeld: Boombox, 'Big in Japan' (Foto: e-lucie.com)

Verhoeven koopt gebruikte speakers via Marktplaats plaatst ze dan met veel ‘gepriegel en gepiel’ in de koffers. Dat gebeurt met de hand, dus ieder exemplaar is uniek. Verhoeven: ‘Als ik een goede combinatie koffer/speakers heb gevonden ga ik kijken hoe het geheel eruit moet komen te zien. Ik snij, boor en zaag in de koffer om alle onderdelen er netjes in te bevestigen. Daarna soldeer ik de bedrading erin en isoleer ik de koffer van binnen. Het vetste moment is wanneer ik een nieuwe koffer aanzet en voor het eerst de unieke sound hoor. Soms valt het tegen, dan moet ik aanpassingen doen, maar meestal klinkt het fantastisch’.

Beeld: Boombox, 'Mass in B Minor' (Foto: e-lucie.com)

... reageer