Sportende postzegels

Redactie Items, 30 juli 2012

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Tot de postzegels aan toe. Grafisch ontwerper Robin Uleman maakte in opdracht van PostNL een serie van tien postzegels. Ze verschijnen ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van NOC*NSF. 

Uleman, voorheen onder andere ontwerper bij Dietwee en Philips, wilde bij het vormgeven van de zegels de twee kanten van de sport die NOC*NSF vertegenwoordigt verbeelden. Enerzijds is er de Olympische strijd, waarbij de besten zich meten. Anderzijds de breedtesport, met miljoenen amateurs die elke week weer plezier aan hun sport beleven. 

“Ik heb ervoor gekozen om de beleving van Olympische kampioenen in beeld te brengen. Beleving is immers wat de recreatieve sporter met de kampioen gemeen heeft. De een krijgt medailles, de ander niet. Maar de emotie, de betrokkenheid, het plezier en soms ook het fanatisme – dat alles delen ze”, zegt hij. 

Ook inspireren de sporthelden anderen om ook te gaan sporten. Daarom gebruikte Uleman geen foto’s van juichende kampioenen tijdens de prijsuitreiking of hun ererondje, maar foto’s van de sportieve prestatie zelf. Zo lees je de inspanning en de overgave van een gezicht af, de concentratie of het doorzettingsvermogen. Zo zien we de hockey-heren die kampioen werden tijdens de OS in 1996 in Atlanta en een zwoegende wielrenster Leontien van Moorsel die drie gouden medailles haalde in 2000 in Atlanta  tot de hardloopster Ellen van Langen die in 1992 in Barcelona vermoeid over de eindstreep gaat.

Beeld boven: zwemmer Maarten van der Weijden die goud won op de tien kilometer tijdens de spelen in Bejing in 2008. Onder: Judoka Anton geesink versloeg in 1964 in Tokio de Japanner Akio Kaminaga en won goud.

... reageer