Designcursus Stedelijk Museum

Redactie Items, 16 oktober 2012

Nieuw in het Stedelijk Museum: een reeks designcursussen. Zes experts op verschillende vakgebieden zullen praten over vormgeving, toegepaste kunst en grafisch ontwerp.

Mirjam van Belzen organiseert in samenwerking met het Stedelijk Museum een cursusreeks over verschillende thema’s en kunstdisciplines. De nadruk ligt op de discipline design omdat dit een  belangrijk en omvangrijk deel van de collectie vormt. Het museum toont sinds de heropening een permanente presentatie hoogtepunten op het gebied van glaswerk, keramiek, juwelen, affiches, meubilair en textiel. 

Tijdens de cursus zullen zes experts op hun vakgebied en afkomstig van binnen en buiten het museum, praten over verschillende aspecten van vormgeving, toegepaste kunst en grafisch ontwerp.

16 november: Timo de Rijk
Timo de Rijk geeft een inleiding over design in de 20e en 21e eeuw en gaat in op de vraag waarom design in musea te vinden is. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van design met een focus op designtheorie. Hij is designhistoricus en hoofddocent aan de TU Delft en Professor of Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

23 november: Harmen Liemburg
Grafisch vormgever Harmen Liemburg zal aan de hand van zijn ontwerppraktijk ingaan op het werk van ontwerpers die hun eigen drukwerk maken, of daar anderszins op een actieve manier bij betrokken zijn. In zijn eigen werk legt hij een verbinding tussen het digitale ontwerp- en voorbereidingsproces en de analoge wereld van inkt en papier. Zijn verhalende werk toont vaak de onverwachte schoonheid van alledaagse beelden zoals logos en verpakkingen, die hij als een collage opbouwt.

30 november: Ingeborg de Roode
De conservator Industriële Vormgeving van het Stedelijk Museum neemt de bekende uitspraak 'form follows function' van Louis Sullivan uit 1896 als uitgangspunt om een aantal vragen te stellen. De uitspraak wordt vaak in verband gebracht met de functionalistische stalen buisontwerpen uit de jaren twintig en dertig. Maar is dat wel terecht? Sluiten de Thonet-stoelen uit de negentiende eeuw of de schuimrubberen meubelen uit de jaren zestig en zeventig daar niet net zo goed of misschien zelfs beter bij aan? En heeft de uitspraak nog betekenis voor de hedendaagse vormgeving?

7 december: Carolien Glazenburg
Conservator Grafische Vormgeving van het Stedelijk Museum spreekt over de collectie grafische vormgeving van het museum aan de hand van de eigen uitgaven, de zwaartepunten in de collectie en de wijze van conserveren. Aan de hand van de internationale hoogtepunten geeft ze inzicht hoe de collectie van het museum zich verhoudt ten opzichte van de internationale ontwikkelingen in de grafische vormgeving.

14 december: Marjan Groot
Docent Design en Wooncultuur van West-Europa aan de Universiteit Leiden gaat in op design en niet-westerse culturen in de 20ste eeuw. De contacten van West-Europese landen en de Verenigde Staten van Amerika ('het westen') met landen en culturen van andere delen van de wereld (het 'niet-westen'), zijn altijd belangrijk geweest voor design. Deze lezing gaat over de inspiratie die ontwerpers haalden uit Afrika, China en Japan, Indonesië, India en Zuid-Amerika voor het ontwerpen van objecten en interieurs vanaf eind negentiende eeuw tot vandaag de dag.

21 december: Daan Roosegaarde
Vormgever en kunstenaar reflecteert op zijn eigen rol als kunstenaar en innovator in een wereld die verschuift van analoog naar digitaal. Zijn Studio Roosegaarde (NL en Shanghai) is een social design lab waar hij slimme, sociale designs ontwikkelt op het gebied van architectuur, mode en kunst. Roosegaarde creëert interactieve designs die hij “Techno-Poetry” noemt. Zijn installaties zoeken de balans tussen techniek, mens en interactiviteit. Zijn kunstwerken reageren intuïtief op geluid en beweging.

De colleges zijn elke vrijdagochtend in het auditorium van 11 -13 uur.

Inschrijven kan via: vrienden@stedelijk.nl o.v.v. inschrijving designcursus.

Prijs: € 245 voor zes bijeenkomsten. Vrienden van het museum krijgen 10% korting en betalen € 220. Voor € 275 schrijf je je in voor de cursus en word je Vriend van het museum.

Beeld: Panton Chair (1958) van Verner Panton, uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam

Locatie

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
tel: 020 5732911

... reageer