Arcam zomerhotel

Robbert van Strien, 17 oktober 2009

Op het eilandje achter ARCAM staat een piepklein huisje, opgetrokken uit tweehonderdvijftig 'turkentassen'.

Turkentassenhotel


Het piepkleine huisje op het betonnen eiland achter ARCAM is uit ruim tweehonderdvijftig iconische ‘turkentassen’ – van die wit-blauw geruite, oerdegelijke boodschappen- of wasgoedtassen – opgetrokken. De zakken die de muren vormen zijn gevuld met zand, daar waar meer comfort gewenst is (het ‘bed’ in de ‘slaapkamer’ in de achterste helft van het huisje) bestaat de vulling uit zacht schuim.

Hoewel de tassen die het plafond vormen bij de meest recente verhuizing van het hutje, vanaf een braakliggend stukje grond aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam naar het ARCAM-eiland, wat zijn beschadigd en hier en daar gaten vertonen, waardoor er in een van de hoeken van het bed een plasje water is komen te staan, blijkt er toch de nodige interesse te zijn om in het huisje te overnachten.
Want het huisje, zo blijkt, is een informeel hotel, ontworpen en illegaal opgebouwd door architectenbureau DUS Architecten. Als onderdeel van een langlopend onderzoek in Istanbul proberen de architecten bepaalde aspecten van de illegale bouwpraktijken in die stad – eenderde van de gebouwen in de Turkse hoofdstad is op min of meer informele wijze ontstaan – naar het overgereguleerde Nederland te kopiëren. Nederlandse instanties, zo redeneert het bureau, proberen direct alle spontane gebeurtenissen die in een stad plaatsvinden te reguleren en institutionaliseren. Die Westerse reflex steekt langzamerhand ook zijn kop op in Turkije, waardoor de Gecekondu’s (letterlijk vertaald als ‘gebouwd in een dag’) in hun voortbestaan worden bedreigd. Het hotel van DUS Architecten probeert deze architectonische wildgroei in elk geval deels van de ondergang te redden, door het hotel gratis voor iedereen ter beschikking te stellen (wel eerst boeken!), en door er lezingen, filmpremières, minitentoonstellingen en orkesten in te faciliteren.

Foto: Marijn van der Sluis
 

... reageer