Never use white type...

Robbert van Strien, 17 oktober 2009

Recensie van het boek 'Never Use White Type on a Black Background - And 50 other Ridiculous Design Rules'

Regels breken

In Never Use White Type on a Black Background wordt precies gedaan wat de titel doet vermoeden: 51 min of meer aan design gerelateerde mantra’s worden op een rij gezet en – met behulp van citaten, illustraties en foto’s doorgeprikt. Bij elke ontwerpregel is een collectie citaten geplaatst, die de regel om de beurt proberen te bevestigen dan wel te ontkrachten.

Bij regel nummer zesentwintig, Helvetica always works, bijvoorbeeld, treffen we een citaat van de Italiaanse ontwerper Massimo Vignelli, die stelt: “You can say, ‘I love you’ in Helvetica. And you can say it with Helvetica Extra Light if you want to be really fancy. Or you can say it with the Extra Bold if it’s really intensive and passionate, you know, and it might work.” Bij het mantra der mantra’s, Form follows function, vinden we onder andere van prof. Henry Petroski: “Form follows failure”, en Frank Lloyd Wright: “Form follows function - that has been misunderstood. Form and function should be one, joined in a spiritual union.” Bij regel 32, Make the logo bigger: “I’ve yet to have a client ask me to make them look smaller than they are.” (Bill Gardner). Met behulp van de citaten en steeds een kort begeleidend tekstje wordt de herkomst van veel bekende regels en citaten voor eens en altijd vastgesteld en in een context geplaatst. Helaas ontbreekt bij de nieuwe citaten de bron: alleen auteur en beroep worden genoemd, maar de context van de citaten, al was het maar een indicatie, zou een enorme bijdrage zijn. Ook een korte redactionele tekst over de totstandkoming van de verzameling citaten zou in dat licht nuttig zijn.
Alle 51 regels zijn door een illustrator of ontwerper van een afbeelding voorzien: vaak van zulk hoog niveau, dat de illustraties alleen al aanleiding zijn om het boek te kopen. En, het moge duidelijk zijn, ook de illustratoren en ontwerpers doen voortdurend hun best om eindelijk eens met de regels te breken: na regel 13, Never photograph people eating, volgt een serie foto’s van etende mensen van Hans Eijkelboom; bij regel 7, Style is not to be trusted zien we de ogen van een wolf opgloeien onder een schapenvacht.
Herkenbaarheid troef voor veel ontwerpers en studenten. Het boek straalt voortdurend een baldadige ondeugendheid uit, een besmuikt gegrinnik over de infantiele regels die in de loop der jaren zijn ontstaan. Vaak blijft de kritiek hangen bij die ondeugendheid. De omslagtekst sluit af met de constatering dat uiteindelijk elke regel aangaande design eigenlijk belachelijk is, en een daadwerkelijke aanval op de regels hoef je in Never Use niet te verwachten. En dat is soms jammer. Wanneer de citaten te serieus worden, lijkt het, volgt direct een stroom lolligheden, om de toon maar licht te houden. Dat terwijl een aardig deel van de regels aanleiding is voor serieuzere discussie: de kwesties rondom copyright en originaliteit, bijvoorbeeld, zijn belangrijk genoeg om dieper te gaan dan een handvol quotes.

Never Use White Type on a Black Background - And 50 other Ridiculous Design Rules
Eindredactie: Anneloes van Gaalen
Ontwerp: Lilian van Dongen Torman
BIS Publishers, Amsterdam, 2009
Geb, 161 p, ill in kleur, Eng, € 15
ISBN 9789063692070

 

... reageer