Nieuwe TV-logo's

Marc Vlemmings, 16 oktober 2010

TV-Logofestival

Met het nieuwe televisieseizoen dienen een aantal nieuwe logo's en huisstijlen zich aan.

Aan het begin van het nieuwe televisieseizoen lieten maar liefst vijf omroepen hun nieuwe logo en huisstijl zien. De visuele identiteiten van de VPRO en RTL7 waren toe aan een restyling. NPS, Teleac en RVU zijn gefuseerd dus hadden iets nieuws nodig. PowNed en WNL zijn dit jaar begonnen als publieke omroepvereniging.

Bij de mannenzender RTL7 vond men het oude logo waarschijnlijk iets te verwijfd, vanwege de naam in onderkast en het lilakleurige cijfer zeven. Het moest stoerder. Daarom zetten de ontwerpers van bureau OOQ de naam RTL in kapitalen en maakten ze het cijfer zeven zwart. Het geel en zwart in het logo doet denken aan stoere merken als Caterpillar en DeWalt. Het zijn ook de kleuren van de eeuwige loser in de eredivisie, Vitesse, maar dit terzijde.
De VPRO gaat de omgekeerde weg. Deze omroep heeft zijn vier kapitalen ingewisseld voor bescheiden onderkastletters in een speciaal ontwikkeld lettertype. De omroep heeft ook een pay-off gekregen, ‘Meer VPRO’. Dat meer zal onder andere betrekking hebben op het aantal vleugeltjes dat aan de naam hangt, want dat is verdubbeld. Behalve de onderkast en het extra vleugeltje voegde ontwerpbureau Thonik een uitgebreid kleurenpalet toe aan het in 1982 door grafisch vormgever Willem van den Berg ontworpen logo. Programma’s als Zomergasten, Holland Sport en Tegenlicht hebben ook een nieuwe visuele identiteit gekregen, die past bij de vormgeving van het VPRO-logo.

De humor- en ledenloze omroepen NPS, Teleac en RVU treden vanaf dit seizoen op onder de gemeenschappelijke naam NTR. Het Utrechtse ontwerpbureau Volta en het Hilversumse bureau Gastproducties ontwikkelden de huisstijl en het logo, waarin de dubbele punt een belangrijke rol speelt. Deze omroep heeft iets mee te delen of uit te leggen. In het persbericht schrijft ment: “NTR wil zich profileren als een omroep die veel te bieden heeft. Een omroep die staat voor kwaliteit, verrijking en persoonlijke groei. De dubbele punt in het logo is daarvan het symbool. In de communicatie staan achter de dubbele punt de drie terreinen waar NTR zich op richt, te weten informatie, educatie en cultuur. Ook kunnen achter de dubbele punt woorden volgen die aangeven wat de programma’s de kijker en luisteraar bieden. Woorden als inzicht, verdieping en genieten.”
Van de twee nieuwe publieke omroepen heeft PowNed het meeste werk gemaakt van zijn visuele identiteit. Deze omroep is opgericht door de mensen van de recalcitrante website Geenstijl. Het ontwerp is afkomstig van het Naardense bureau Motif. WNL, wat staat voor Wakker Nederland, is het geesteskind van Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs. Deze omroep lijkt er niet zo zeker van te zijn of ze over vijf jaar (als haar periode als aspirant-omroep eindigt) nog bestaat, want anders had men wel meer geïnvesteerd in de visuele identiteit.

Meer over de vormgeving van de VPRO is te vinden op beeldengeluidwiki.nl
Meer over de huisstijl van NTR is te vinden op ntr.nl
 

... reageer