Directeur Glasmuseum vertrekt

Chris Reinewald, 18 december 2010

Arnoud Odding stapt op als directeur van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam

Dat Arnoud Odding op 1 mei 2011 stopt als directeur-bestuurder van het Nationaal Glasmuseum en de daaraan verbonden Glasblazerij in Leerdam verbaast – en toch ook niet. Odding, van huis uit adviseur in de vormgevings- en museumsector, werd in 2007 directeur van het museum dat hij tot dan toe adviseerde. Met een ongekende daadkracht, die mede voortkomt uit ongeduld – zegt hij zelf – reorganiseerde en professionaliseerde hij het Glasmuseum. Dat was tussen de wal en het schip geraakt nadat de noodlijdende Glasfabriek, oorspronkelijk eigenaar van museum en de collectie, er zijn handen van af had moeten trekken. Odding zette een fondsenwervingscampagne op en redde zo de noodgedwongen over te kopen fabriekscollectie, nam vrijwillige museummedewerkers aan en ontwikkelde de afgelopen zomer geopende ver-en nieuwbouw van het nu vergrote museum. Net als het Zuiderzeemuseum en het Textielmuseum treedt het Glasmuseum als coproducent op, wat nuttig is omdat de Glasfabriek dergelijke productontwikkeling niet meer kan betalen. Sommige critici vinden dat Oddings voortvarendheid ten koste ging van de inhoudelijke, kunsthistorische kant bij de presentaties. Anderzijds ontsloot Odding met een doeltreffende website de database van de collectie. En het vernieuwde museum trok al meer dan een dubbel aantal bezoekers dan er in voorgaande jaren kwamen: 80.000. Odding gaat nu weer musea adviseren en begeleiden bij inhoudelijke verandering en bedrijfsmatige versterking. – Chris Reinewald

Beeld: Portret Arnout Odding, foto Lisette van de Pavoordt

... reageer