Dutch Design Awards 2011 (1)

Redactie Items, 23 oktober 2011

Reacties Catalogtree en Timo de Rijk

Zaterdag 22 oktober werden voor de 10e keer de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. Items sprak na afloop met grote prijswinnaar Catalogtree en jurylid Timo de Rijk: "Waardeer je de manier hoe een boodschap door design vertaald wordt, of waardeer je de boodschap?"

Daniel Gross en Joris Maltha, samen Catalogtree, wonnen met de iPad-documentaire Money&Speed - Inside the Black Box niet alleen de prijs voor Communicatie/Best Digital Design, maar ook de Golden Eye Award. Die laatste prijs -de "winnaar van de winnaars"- werd hen door de internationale jury toegekend. "We zijn heel erg geïnteresseerd in techniek, en de invloed die techniek heeft op de visuele uitkomsten van een ontwerpproces", vertellen Maltha en Gross over hun vernieuwende documentaire. "Of het nou voor een iPad is of een zeefdruk, is voor ons niet zo'n groot verschil. Het zijn allebei technieken die je aanwendt om iets zichtbaars te maken." Opvallend: Money&Speed was het eerste ontwerp dat het duo maakte in een (vrij dwingend) interactief en narratief medium - in contrast met hun 'traditioneler' grafische ontwerpen. De iPad-doc maakt deel uit van een Touch Doc; documentairemaakster Marije Meerman van VPRO’s Tegenlicht maakte een TV-documentaire met dezelfde titel over de flash crach op de Amerikaanse financiële markten. Het project laat zien wat de samensmelting van het televisie- en computerscherm kan brengen. Juist die zoektocht naar verschillende media fascineert het duo: "Laatst hebben we geprobeerd iets in beton te gieten, en dat is ook een medium waar we graag mee willen werken. Maar dit (de iPad-app, red.) is totaal nog niet uitgeput voor ons, we willen daar nog veel verder mee. Toch is het niet zo dat 'anything goes', dat we kritiekloos tegenover het medium staan. Het gaat ook niet louter om het doorgronden van het medium, maar op het moment dat we kans zien een verhaal te vertellen binnen een medium, dan willen we het wel begrijpen en met de beperkingen aan de slag gaan."

Timo de Rijk, jurylid in zowel de Product- als de internationale jury, licht de gang van zaken bij de jurering toe. "We hebben afgelopen donderdag alle categorieen beprijst. Om 5 uur 's middags moesten we nog de Golden Eye uitloven. Je moet je voorstellen dat iedereen moe is en net zoals wanneer je te weinig gegeten hebt, wat venijniger is. We hebben anderhalf uur heftig maar goed gediscussieerd. Een belangrijk element in de discussie was de vraag op welke manier design in staat is te transformeren. Ingewikkeld, want waar let je dan op: waardeer je de manier hoe een boodschap door design vertaald wordt, of waardeer je de boodschap? Het gaat over de designkwaliteit en de vertaalkwaliteit. The Endless Chair (Dirk Vander Kooij, red.) bijvoorbeeld stelt iets aan de orde wat in het design zelf zit, voor mij was dit een potentiële winnaar. Mijn ouders, die niet zo in design zitten, snappen zo'n stoel toch onmiddelijk, die communiceert buiten de grenzen." Toch is De Rijk bepaald niet ontevreden over Catalogtree, de uiteindelijke winnaar: "Dat je zulke complexe materie, die ons allemaal aangaat en waar we allemaal over mee moeten praten, met deze techniek inzichtelijk weet te maken, is zo'n indrukwekkende prestatie. Iedereen die deze app gebruikt, is na een uur echt heel veel wijzer."

Lees ook op items.nl deel twee van de reacties, waarin Ronald Rietveld van Rietveld Landscapes en Bart Hess, winnaar van de MINI Young Designer Award, aan het woord komen.

Beeld: Catalogtree in gesprek met presentatrice Hadassah de Boer, na ontvangst van de 'Golden Eye' (foto: Max Bruinsma)

... reageer