Dutch Design Awards 2011 (2)

Redactie Items, 23 oktober 2011

Reacties Ronald Rietveld en Bart Hess

Zaterdag 22 oktober werden voor de 10e keer de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. Items sprak na afloop met dubbele prijswinnaar Ronald Rietveld van Rietveld Landscape en Bart Hess, winnaar van de MINI Young Designer Award. Ronald Rietveld: “Erkenning hadden we al voor Vacant NL, maar een prijs voor de Bunker hadden we niet verwacht.”

'Vacant NL, Where Architecture Meets Ideas' is de Nederlandse inzending voor de Architectuurbiënnale van Venetië 2010, en is sinds zaterdag 22 oktober winnaar in de categorie Ruimtelijk –Best Interior van de DDA. Curatoren en ontwerpers Rietveld Landscape (Ronald en Erik Rietveld) wonnen nóg een prijs in de categorie Ruimtelijk, namelijk voor Best Exterior met hun project 'Bunker 599' in samenwerking met Atelier de Lyon. “Dat we met de Bunker hebben gewonnen, hadden we niet verwacht omdat er zulke grote projecten tussen zaten, zoals dat van West 8 in Madrid (MADRID RIO, i.s.m. MRIO, red.) Indrukwekkend, nog los van het design, dat je zoiets voor elkaar krijgt.” Rietveld Landscape initieerde zelf, samen met Erick de Lyon, het project 'Bunker 599', dat het binnenste van een van de bunkers laat zien aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en zocht zelf een opdrachtgever. “Wij hebben een houding waarbij we graag zelf projecten genereren, we investeren continue en zoeken geschikte partners. Soms lukt het, soms niet. In dit geval kregen we in één keer drie ton bij elkaar. Daar zit de Gemeente Culemborg achter, Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied. Voor dit soort projecten werkt zo’n houding beter dan bij reguliere fondsen aan te kloppen voor subsidie.” Rietveld’s eigen juryrapport: “Dit is een typisch voorbeeld van de projecten die wij als Rietveld Landscape samen maken met Erick (de Lyon, red.). Hij is kunstenaar dus dit is echt een mix van twee disciplines. Ik vind 'Bunker 599' zelf geen design, het staat op de grens van architectuur en kunst in de publieke ruimte. Dat is eigenlijk ook precies waar wij voor staan, dus voor de manier waarop wij werken is deze prijs absoluut een erkenning.”

Bart Hess is jong (1984) en een internationaal erkent talent. Voor Lady Gaga maakte hij een outfit van slijm en hij werkte samen met Iris van Herpen en Palais de Tokyo. Tijdens de DDW is hij druk als vormgever van de tentoonstelling 'Modebelofte 2011' in de Krabbedans en had daardoor nauwelijks de kans stil te staan bij zijn nominatie voor de MINI Young Designer Award. Nu hij de prijs heeft gewonnen is hij blij en verrast. “Een jaar lang MINI rijden en een geldprijs van tienduizend euro. Wat ik precies met het geld ga doen weet ik nog niet, er zitten wel honderd projecten in mijn hoofd. Ik hou van gelikte scherpe beelden, dus misschien een nieuwe camera.” Hess maakt autonoom werk, en ruimt ongeveer de helft van zijn tijd in voor commerciële opdrachten. “Ik werk bijvoorbeeld veel voor Philips Design op de afdeling die bezig is met technologie over 20, 30 jaar. Ik visualiseer daar concepten. Als ik over 10 jaar misschien weer eens geselecteerd word voor de Dutch Design Awards, dan denk ik, hoop ik, met een animatie.”
 

Beeld: Bart Hess neemt de autopapieren in ontvangst van de MINI (voorzien van zijn eigen handtekening) die hij een jaar lang tot zijn beschikking heeft als winnaar van de MINI Young Designer Award. Daarnaast wint hij een geldprijs van €10.000
(Foto: Bram Saeys)

... reageer