Paul Mijksenaar Design for Function Award 2011

Chiara Staal, 30 oktober 2011

Een nieuwe prijs, namelijk de 'Paul Mijksenaar Design for Function Award 2011' wordt postuum toegekend aan Edward N. Hines (1870-1938).

De witte lijn in het midden van de weg. Iedereen kent hem, maar door wie en waar is hij eigenlijk bedacht? Edward N. Hines kwam in 1911 op het idee door een lekkende melkwagen die in het midden van de weg een wit spoor achterliet. Hij bedacht dat gescheiden rijstroken door een witte lijn in het midden van de weg het chaufferen een stuk overzichtelijker zou maken. Zo kon je precies zien waar je mocht rijden. De witte lijnen waren voor het eerst te zien in Wayne County, Michigan. De woonplaats van Hines.
De lijnen zijn van ongekende betekenis in het dagelijks leven, ze hebben de verkeersveiligheid tenslotte enorm vergroot. Hoeveel mensen hun leven eraan te danken hebben is moeilijk in te schatten. Het concept van Hines past uitstekend bij de criteria waar de nieuwe award voor staat: eenvoud, bruikbaarheid en schoonheid.

Design wordt vaak gezien als mooie of artistieke objecten die je in huis kan neerzetten. Toch komt het op iets anders neer, wat Mijksenaar door middel van deze 'Design for Function Award 2011' wil laten zien. De prijs is in het leven geroepen voor 'dienstbaar design', ontwerpen die iets bijdragen in economische zin, zoals bij het zoeken naar duurzame oplossingen. "Voor de toekomst van ons land komt het echt aan op innovatie en vindingrijkheid", aldus Mijksenaar.

De uitreiking van de ‘Paul Mijksenaar Design for Function Award 2011’ vindt plaats op 2 november in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Naast de ontwikkeling van de nieuwe award viert Mijksenaar bv. dit jaar haar 25-jarig bestaan.

Beeld: foto van eerste witte middenlijn in Wayne County, Michigan
(bron: MDOT)

... reageer