Items Live 13

Victor Papanek anno 2011

In 1971 publiceerde de Oostenrijks-Amerikaanse architect en ontwerper Victor Papanek het boek Design for the Real World: Human Ecology and Social Change. Veertig jaar later vragen we ons af: wat is er van Papaneks ideeën terecht gekomen?

Tijdens Items Live 13, op woensdagavond 30 november in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, laten jonge ontwerpers uit diverse disciplines zien hoe Victor Papaneks ideeën voortleven in hun werk. En hoe staat het met antwoorden op Papaneks kritiek dat "de echte behoeftes van de mens vaak worden genegeerd door ontwerpers"?

We tonen korte video's van masterstudenten design van het Sandberg Instituut over de rol van ontwerpers in tijden van crisis en verder praten we met Trevor Brinkman, een jonge Brits-Nederlandse industrieel ontwerper, die wist door te dringen tot de laatste ronden van het veelbesproken BBC reality programma "Design for Life" uit 2009 met Philippe Starck als talent scout en juryvoorzitter; met Lies van Roessel en Niels Keetels, die in het research programma Applied Game Design van de HKU onderzoek doen naar games als therapeutische tools; en met Christian Boer, die een lettertype speciaal voor dyslectici ontwierp. Allen vragen zich af hoe de 'echte wereld' beter wordt van hun ontwerpen.

Jan van Toorn, al veel langer dan veertig jaar geëngageerd grafisch ontwerper, zal vanuit zijn perspectief op Papanek commentaar leveren op de getoonde projecten, en met de gasten en publiek in gesprek gaan over de betekenis van Papanek voor het hedendaagse ontwerpen. De presentatie van de avond is in handen van Max Bruinsma en Chris Reinewald

Ter afsluiting geeft onze vaste huiscolumnist, ontwerper Joost Overbeek zijn geheel eigen visie op de real world.

De entree voor Items Live is gratis, dus neem gerust iemand mee.

Locatie

Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179, Amsterdam
Grote zaal
Woensdag 30 november
20:00-21:30 uur

RSVP naar zwijger@itemsmagazine.com

Route

Routebeschrijving

... reageer